Tieto rezy sú bohaté a dokonale chutné! Prekypujú banánovou chuťou, sú vláčne a škorica a vanilka im dodávajú ten správny šmrnc. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 2 a 1/2 šálok hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 2 šálky kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 šálka rastlinného oleja
- 1/2 šálky cmaru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky roztlačených, prezretých banánov (asi 3 až 4 veľké banány)
Na puding:
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- štipka soli
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 2 veľké žĺtky
- 1 lyžica vanilkovej pasty
- 1/2 lyžice slaného masla
Ďalšie ingrediencie:
- 4 – 5 veľkých, čerstvých banánov, nakrájaných na plátky
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 20 piškótov, hrubo rozdrvených
- 2 lyžice slaného masla, rozpustené
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička kryštálového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Nastriekajte plech s rozmermi 23 x 33 cm olejom v spreji.
- Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ a jedlú sódu.
- Cukor, vajcia, olej, cmar a vanilku šľahajte vo veľkej mise elektrickým šľahačom na strednú rýchlosť asi 2 minúty.
- Pridajte múku do zmesi cukru (pridávajte po tretinách a po každom pridaní šľahajte na nízku rýchlosť, pokiaľ nebude zmes hladká).
- Vmiešajte roztlačené banány a cesto preneste na pripravený plech.
- Pečte uprostred predhriatej rúry, kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté, 30 až 35 minút.
- Preneste na mriežku a nechajte 10 minút chladnúť.
- Pomocou rukoväte varešky vyvŕtajte po celej buchte hlboké otvory (asi 5 naprieč a 6 dole, celkom teda 30 otvorov).
- Vo veľkom hrnci ušľahajte cukor, kukuričný škrob a soľ; rozšľahajte v mlieku.
- Všľahajte žĺtky.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Okamžite znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte 1 až 2 minúty, kým nie je puding dostatočne hustý.
- Puding nalejte cez jemné sito do veľkej misy.
- Vmiešajte vanilkovú pastu a maslo.
- Za občasného miešania ochlaďte, kým nebude puding vlažný, asi 15 minút.
- Na buchtu rovnomerne rozotrite puding.
- Zakryte rezy potravinárskou fóliou a pritlačte ju priamo na puding.
- Buchtu chlaďte aspoň 2 hodiny, ale najlepšie cez noc.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Odstráňte z rezov fóliu.
- Plátky banánu rovnomerne rozložte na puding.
- Vo veľkej mise šľahajte smotanu, práškový cukor a vanilku elektrickým šľahačom pri stredne vysokej rýchlosti, kým vám nevznikne hustá zmes.
- Rozprestrite zmes na banány v rovnomernej vrstve.
- V miske zmiešajte drvené piškóty, rozpustené maslo, múku a kryštálový cukor.
- Zmes prstami roztlačte, aby ste vytvorili malé hrudky a rozprestrite ich na plech.
- Pečte v predhriatej rúre, kým nebudú chrumkavé a hnedé, 5 až 6 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Rezy potrite šľahačkou, posypte posýpkou a podávajte.