Užite si dokonalú kombináciu banánu, medu, karamelu, šľahačky a čokolády v tomto jednoduchom múčniku. Už nikdy nebudete chcieť iný!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 g trstinového cukru
- 4 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 60 g medu
- 250 g masla
- 4 veľké vajcia
- 3 banány
- 180 g kyslej smotany
- 2 lyžičky vanilkovej pasty
Na karamelovú omáčku:
- 125 g medu
- 100 g trstinového cukru
- 125 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
Na čokoládové hobliny:
- 150 g tmavej čokolády
Na šľahačku:
- 375 ml smotany na šľahanie
- 125 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na dekoráciu:
- 1 banán nakrájaný na plátky
- čokoládové hobliny viď vyššie
- 60 g karamelovej omáčky viď vyššie
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Plech s rozmermi 20 cm x 30 cm 5 cm nastriekajte olejom v spreji a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
- Do chladničky dajte na 20 minút ďalší plech.
- Do pridajte múku, trstinový cukor, prášok do pečiva a soľ a premiešajte.
- Do samostatnej veľkej misy pridajte maslo a med.
- Pomocou elektrického ručného mixéra maslo a med rozmixujte do bledej a nadýchanej hmoty, čo potrvá asi 3 minúty.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom a zakaždým dobre premiešajte.
- Zoškrabnite misku a pridajte banány, kyslú smotanu a vanilkovú pastu.
- Dôkladne premiešajte, pridajte suché ingrediencie a opäť premiešajte.
- Cesto nalejte na plech a pečte 45-55 minút.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť.
- Teraz si pripravte omáčku.
- Do pridajte med, maslo a trstinový cukor a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nerozpustia a zmes nebude bublať.
- Pokračujte v miešaní 3 minúty alebo pokiaľ nedosiahnete zlatú farbu.
- Stiahnite plameň a pridajte smotanu.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Ak chcete vytvoriť čokoládové hoblinky, nalejte rozpustenú čokoládu na plech, ktorý bol 20 minút v chladničke.
- Poklepte plechom o pracovnú dosku, aby ste uvoľnili vzduchové bubliny.
- Nechajte zahriať na izbovú teplotu.
- Pomocou lyžičky krátko zoškrabujte čokoládu tak, aby ste tvorili malé hoblinky.
- Do veľkej mixovacej nádoby pridajte smotanu, mascarpone a vanilkový extrakt.
- Šľahajte, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholky.
- Pomocou konca varešky vytvorte otvory po celej buchte, ale snažte sa neprepichovať až na dno.
- Otvory naplňte karamelovou omáčkou.
- Navrch buchty pridajte šľahačku a rovnomerne rozotrite.
- Zalejte karamelovou omáčkou a vmiešajte ju do šľahačky.
- Ozdobte plátkami banánu a čokoládovými hoblinami.
- Nakrájajte a podávajte.
Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty s medom v 5 rôznych variantoch. Ochutnajte luxusné kačacie prsia, talianske guličky aj obľúbené perníčky.