Tieto sladké zemiakové hranolčeky pečené v rúre sú tak návykové! Plátky sladkých zemiakov pokvapkané olejom, posypané korením a pečené na vysokej teplote, kým nezhnednú a okraje nebudú chrumkavé. Skúste ich sami.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg sladkých zemiakov (asi 3 veľké)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 1/2 lyžičky soli
- kombinácia korenia: čili prášok, údená paprika, čínska zmes piatich korení, korenie na tekvicový koláč, garam masala, cajunské korenie atď.
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do rúry vložte pekáč alebo plechy na pečenie, aby sa predhriali.
- Batáty olúpeme a odkrojíme konce.
- Zemiaky rozkrojte pozdĺžne napoly a potom, ak sú veľmi dlhé, priečne.
- Batáty dajte do veľkej misy a pridajte olej. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Posypte soľou a korením podľa vlastného výberu. Rukami dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky obalili olejom a korením.
- Vyberte predhriaty plech z rúry. Batáty opatrne rozložte v jednej vrstve na plech.
- Pečte 15 až 25 minút.
- Po prvých 10 minútach vyberte plech z rúry a pomocou klieští otočte všetky kúsky sladkých zemiakov.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 5 až 15 minút, alebo kým nezhnednú.
- Doba pečenia závisí od teploty rúry a veľkosti plátkov.
Čím budú hnedšie, tým budú chrumkavejšie, ale medzi zhnednutým a spáleným je tenká hranica, ktorá je nepožívateľná. Aj keď naozaj stmavnú, mali by byť stále dobré, pretože sladké zemiaky karamelizujú prírodné cukry. Takže pozorne sledujte.