Vynikajúca zdravá príloha napríklad ku grilovanému mäsu! Rozmixované pečené batáty s varenou mrkvou, bielym jogurtom a kajenským korením si obľúbite a na klasickú zemiakovú kašu si ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 kg batátov
- 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kúsky
- 12 lyžíc masla, zmäkčeného
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Batáty oškrabte av hornej časti každého batátu urobte malý hlboký zárez,.
- Batáty položte na plech a pečte v rúre 1 hodinu, alebo kým nezmäknú.
- Medzitým ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na 2,5 cm kúsky.
- Mrkva dajte do hrnca s vodou, cukrom a 2 lyžicami masla.
- Hrniec dajte na strednú teplotu, priveďte do varu a varte odkryté, kým sa voda neodparí a mrkva nezačne na masle prskať, asi 30 minút.
- Mrkva by mala byť mäkká.
- Pokiaľ nie, pridajte trochu vody a varte, kým nebude mrkva hotová a nezostane žiadna tekutina.
- Vydlabajte dužinu batátov a zmiešajte s mrkvou v mise kuchynského robota s oceľovou čepeľou.
- Pridajte zvyšné maslo a jogurt a spracujte do hladka.
- Pridajte muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a korenie podľa chuti a ešte spracujte, kým nebude všetko krásne krémové a dobre premiešané.
- Ihneď podávajte!
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na polievky z batátov , ktoré vás skvele zasýtia aj zahrejú!