Už ste niekedy ochutnali batáty? Recepty z nich sú skvostné.
Táto lahodná potravina sladkastej chuti má široké využitie v sladkej aj slanej gastronómii.
Navyše sú veľmi zdravé a obsahujú látky, ktoré bojujú proti rakovine a zvýšenému cholesterolu.
Poďte sa inšpirovať novými receptami.
Naše recepty
Kde sa vzali batáty?
Vedeli ste, že sladké zemiaky boli pestované a konzumované skôr ako klasické „biele“ zemiaky?
Najstaršie záznamy o pestovaní sladkých zemiakov sa datujú do roku 750 pred nl v Peru, hoci archeologické dôkazy ukazujú, že pestovanie sladkých zemiakov mohlo začať okolo roku 2500-1850 pred nl.
V čase, keď Krištof Kolumbus koncom 15. storočia dorazil do ‚Nového sveta‘, boli sladké zemiaky dobre zavedené ako potravinárske rastliny v Južnej a Strednej Amerike.
Kolumbus priviezol sladké zemiaky späť do Španielska a predstavil ich Európe.
Až po 40. rokoch 18. storočia začali americkí kolonisti používať termín sladkých zemiakov, aby ho odlíšili od „bielych“ zemiakov.
Predpokladá sa, že Henrich VIII. konzumoval obrovské množstvo sladkých zemiakov, zvlášť koreneného sladkého zemiakového koláča a Shakespear sa o nich zmieňuje vo svojej hre „Veselé paničky windsorskej“.
Viac si o batátoch môžete prečítať v našom článku!