Hustý a chutný guláš s jemnými kúskami hovädzieho mäsa a tmavým ležiakom je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice oleja alebo ghí
- 1 kg cibule, nakrájané na malé kocky
- 1 kg falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na kúsky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica sladkej papriky
- 340 ml tmavého ležiaka
- 2 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžičky sušenej majoránky
- 700 g zemiakov
Postup
- Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom na stredne vysokom plameni rozohrejte olej a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne (7-10 minút).
- Pridajte hovädzie mäso, zamiešajte a opekajte, kým z neho nevytečie šťava a nevyparí sa väčšina tekutiny v hrnci (asi 10 minút).
- Vmiešajte paradajkový pretlak a papriku, varte asi 1 minútu.
- Pridajte pivo a oškrabajte dno hrnca.
- Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie, rascu a majoránku, premiešajte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte asi 80 minút.
- Občas môžete zamiešať.
- Po 80 minútach pridajte zemiaky.
- Podľa potreby pridajte trochu vody.
- Varte ďalších asi 20 minút, podľa toho, aké veľké kusy zemiakov máte.
- Podávajte s ražným chlebom, nasekanou petržlenovou vňaťou a každú misku posypte štipkou papriky.
A čo také recepty na fazuľový guláš ? Vyskúšajte ho s klobásou, údeným kolenom či vo vegánskej podobe!