Tento recept síce zaberie dosť času, keď si pripočítame prípravu, ale rozhodne za to stojí! Dokonale pečený bažant na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom je totiž úplná delikatesa, ktorú by ste si nemali nechať ujsť!
Čo budete potrebovať
- 6 šálok vody
- 1/5 šálky soli
- 2 lyžice cukru
- 5 celých bobkových listov, rozdrobených
- 2 veľké vetvičky šalvie
- 1 celý bažant
- 1/4 šálky masla izbovej teploty
- 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
- 1 lyžička nasekaných čerstvých listov rozmarínu
- 3 veľké šalotky nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice vody
- 2 plátky slaniny
- 1 veľká vetvička rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kolieska
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 3 lyžice kvalitného bourbonu
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
Postup
- Do veľkého hrnca nalejte vodu a priveďte do varu.
- Odstráňte z ohňa, pridajte soľ a cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Pridajte bobkový list a 1 vetvička šalvie.
- Nechajte vodu vychladnúť na izbovú teplotu, pridajte bažanta a zaťažte ho, aby zostal úplne ponorený (môžete použiť vrecko na zips naplnené vodou).
- Vložte hrniec do chladničky.
- Nechajte 4 hodiny lúhovať.
- Bažanta vyberte z nálevu a úplne osušte.
- Bažanta vložte do misky prsiami nahor a nechajte odkrytého v chladničke 2 hodiny až cez noc.
- Rošt dajte do stredu rúry.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V malej miske zmiešajte maslo, šalvia a rozmarín.
- Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
- Rozpustite maslo s bylinkami v panvici so silným dnom na stredne vysokej teplote.
- Bažanta rýchlo opečte zo všetkých strán a vložte ho do veľkej panvice vhodnej do rúry alebo do zapekacej misky s rozmermi 23 x 33 cm.
- Znížte teplotu na sporáku.
- Do panvice, v ktorej ste opekali bažanta, pridajte šalotky a resujte, kým nebudú jemne opečené.
- Do zapekacej misy s bažantom pridajte šalotku a maslo.
- Do panvice prilejte 2 lyžice vody a tú potom nalejte k bažantovi.
- Každý plátok slaniny rozkrojte napoly a bažantie prsia obložte slaninou.
- Do dutiny bažanta zasuňte vetvku rozmarínu, zvyšnú vetvku šalvie a strúčiky cesnaku.
- Zviažte nohy.
- Do zapekacej misy nalejte kurací vývar a posypte soľou a korením.
- Mrkva a cibuľu rozhádžte okolo bažanta.
- Bažanta polejte bourbonom a ihneď zapáľte zapaľovačom.
- Bažanta vložte do rúry a pečte 40 minút, každých 15 minút podlievajte, zvláštnu pozornosť venujte nohám.
- Po uplynutí 40 minút pridajte do omáčky v zapekacej mise smotanu a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ vnútorná teplota pŕs nebude 66 °C.
- Vyberte bažanta z rúry a nechajte prikryté voľne odpočívať 10 minút.
- Plnku z bažanta vyhoďte.
- Podávajte s omáčkou a šalotkou zo zapekacej misy.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?