Pokiaľ chcete svoju rodinu či priateľov potešiť niečím naozaj delikátnym, potom vyskúšajte nasledujúci recept. Pečený bažent so vareným vínom, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na ktorý nikto len tak nezabudne!
Čo budete potrebovať
- 60 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 bažanti
- soľ a korenie podľa chuti
- 12 šalotiek, olúpaných
- 110 g slaniny
- 175 g malých šampiňónov
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 tyčinka škorice
- 3 hviezdičky anízu
- 0,5 lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 4 vetvičky tymiánu
- 300 ml vareného vína
- 100 ml portského vína
- kôra a šťava z 1 pomaranča
- 10 g hladkej múky
- 150 g černíc
- pastiňákové pyré, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vo veľkom hrnci vhodnom do rúry rozpustite 25 g masla spolu s 1 lyžicou olivového oleja.
- Bažanty osoľte a okoreňte, a keď maslo začne prskať, pridajte jedného z bažantov do hrnca a celého ho opečte (trvá to asi 5 minút).
- Preložte na tanier a opakujte s druhým bažantom.
- Do čistého hrnca pridajte 25 g masla a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, nechajte poriadne rozpáliť, pridajte šalotku a slaninu a restujte, kým nezozlátnu.
- Pridajte šampiňóny a opekajte dozlatista.
- Pridajte cesnak.
- Zložte hrniec z ohňa.
- Bažanty vráťte do hrnca, urovnajte ich vedľa seba prsiami hore a pridajte bobkové listy, tyčinku škorice, aníz, muškátový oriešok a vetvičky tymiánu.
- Dobre dochuťte trochou soli a korenia.
- Zalejte vareným vínom, portským a pridajte pomarančovú kôru a šťavu.
- Všetko priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 45–50 minút.
- Keď sú bažanti upečení, vyberte ich z hrnca, položte na doštičku a nechajte 5–10 minút odpočívať.
- Múku a zvyšných 10 g masla zmiešajte dohromady, aby ste vytvorili pastu, ktorú potom po malých kúskoch pridajte do hrnca.
- Omáčku znovu prešľahajte až k bodu varu, aby mierne zhustla.
- Pridajte černice a stiahnite z ohňa.
- Nakrájajte a podávajte polovicu bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a šampiňónmi, s veľkým množstvom omáčky a pastierskym pyré.
Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty z bažantieho mäsa , nielen pre milovníkov zveriny!