Bazový džem

Bazový džem

Naučte sa robiť džemy z bazových kvetov s jablčnou alebo pomarančovou šťavou. Sú jemné a neuveriteľne aromatické a každý si ich zamiluje!

Ingrediencie

  • 8-10 veľkých bazových kvetov
  • 750 ml čistej jablčnej šťavy bez pridaného cukru (alebo pomarančovej šťavy bez pridaného cukru)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica pektínu
  • 1 citrón

Postup

  1. Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste odstránili všetok hmyz alebo prach.
  2. Dajte do veľkej misy a zalejte šťavou.
  3. Misu prikryte a nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste (nie v chladničke).
  4. Vložte malý tanier do mrazničky; budete ho potrebovať na kontrolu, či je džem stuhnutý.
  5. Sterilizujte poháre a viečka a položte ich hore dnom na čistú kuchynskú utierku.
  6. Ochutenú šťavu preceďte cez jemné sitko do veľkého hrnca.
  7. Pridajte citrónovú šťavu.
  8. Zmiešajte cukor a pektín v malej miske.
  9. Vždy sa riaďte inštrukciami na obale vášho pektínu!
  10. Pokiaľ sa pokyny týkajúce sa potrebného množstva pektínu, spôsobu použitia alebo doby varenia líšia od tých v recepte, dodržujte pokyny na obale.
  11. Do šťavy v hrnci zašľahajte zmes cukru a pektínu.
  12. Za častého miešania priveďte do varu.
  13. Akonáhle sa zmes začne variť, varte 4 minúty za stáleho miešania.
  14. Odstráňte hrniec z platne.
  15. Na tanier, ktorý ste mali v mrazničke, nalejte pár kvapiek džemu.
  16. Pokiaľ stuhnú takmer okamžite, je džem hotový.
  17. Pokiaľ zostanú po minúte tekuté, povarte džem ďalšiu minútu a znovu skontrolujte.
  18. Neprevarujte, alebo príliš stuhne.
  19. Nalejte džem do sterilizovaných pohárov.
  20. Je vhodnejšie použiť zavárací lievik; vďaka tomu je plnenie lepšie zvládnuteľné a bezpečnejšie.
  21. Poháre uzavrite a nechajte vychladnúť.
  22. Skladujte na tmavom chladnom mieste, ako je pivnica alebo špajza.
  23. Vydrží minimálne 6 mesiacov až 1 rok.
  24. Akonáhle pohár otvoríte, uchovávajte ho v chlade a spotrebujte do 2-3 týždňov.
Džem z bazových kvetov v pohári s lyžičkou.
www.whereismyspoon.co

Máme pre vás aj recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.