Naučte sa robiť džemy z bazových kvetov s jablčnou alebo pomarančovou šťavou. Sú jemné a neuveriteľne aromatické a každý si ich zamiluje!
Ingrediencie
- 8-10 veľkých bazových kvetov
- 750 ml čistej jablčnej šťavy bez pridaného cukru (alebo pomarančovej šťavy bez pridaného cukru)
- 500 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica pektínu
- 1 citrón
Postup
- Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste odstránili všetok hmyz alebo prach.
- Dajte do veľkej misy a zalejte šťavou.
- Misu prikryte a nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste (nie v chladničke).
- Vložte malý tanier do mrazničky; budete ho potrebovať na kontrolu, či je džem stuhnutý.
- Sterilizujte poháre a viečka a položte ich hore dnom na čistú kuchynskú utierku.
- Ochutenú šťavu preceďte cez jemné sitko do veľkého hrnca.
- Pridajte citrónovú šťavu.
- Zmiešajte cukor a pektín v malej miske.
- Vždy sa riaďte inštrukciami na obale vášho pektínu!
- Pokiaľ sa pokyny týkajúce sa potrebného množstva pektínu, spôsobu použitia alebo doby varenia líšia od tých v recepte, dodržujte pokyny na obale.
- Do šťavy v hrnci zašľahajte zmes cukru a pektínu.
- Za častého miešania priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, varte 4 minúty za stáleho miešania.
- Odstráňte hrniec z platne.
- Na tanier, ktorý ste mali v mrazničke, nalejte pár kvapiek džemu.
- Pokiaľ stuhnú takmer okamžite, je džem hotový.
- Pokiaľ zostanú po minúte tekuté, povarte džem ďalšiu minútu a znovu skontrolujte.
- Neprevarujte, alebo príliš stuhne.
- Nalejte džem do sterilizovaných pohárov.
- Je vhodnejšie použiť zavárací lievik; vďaka tomu je plnenie lepšie zvládnuteľné a bezpečnejšie.
- Poháre uzavrite a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na tmavom chladnom mieste, ako je pivnica alebo špajza.
- Vydrží minimálne 6 mesiacov až 1 rok.
- Akonáhle pohár otvoríte, uchovávajte ho v chlade a spotrebujte do 2-3 týždňov.
Máme pre vás aj recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!