Najlepší recept z bešamelu, na ktorých si pochutí celá rodina. Inšpirujte sa!

V mnohých receptoch, starších aj novších, sa občas objavuje pojem bešamel.

Jedná sa o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlej zápražky.

My sme si pre vás dnes pripravili 5 najobľúbenejších receptov s bešamelom vrátane tipov, ako si ho správne pripraviť.

Užite si to!

5 chýb, ktorým sa pri príprave bešamelu vyvarovať

  1. Použitie nesprávneho pomeru.
    Základný pomer pre klasický bešamel je 55 g tuku (maslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladkej múky na zápražku. Tento pomer zápražky zahustí až liter mlieka, ale pre hustejšiu omáčku môžete použiť menej mlieka.
  2. Zápražku nevaríte správne dlho.
    Na bešamel potrebujeme bielu zápražku, ktorá sa varí tak dlho, aby nechutila ako surová múka. Varte zápražku, kým nebude suchá a nebudú z nej cítiť oriešky, aspoň päť minút. Zhruba v tom čase môžeme ochutnať. Nemali by sme cítiť žiadnu príchuť „obilniny“ alebo bielej múky.
  3. Použitie studeného mlieka.
    Na bešamel síce môžeme použiť studené mlieko, ale urobí to väčší neporiadok a bude sa variť dlhšie. Studené mlieko a horúca zápražka sa rovná väčšiemu prskaniu, ako keď vyprážate kura. Preto ohrejte mlieko po dobu jednej až dvoch minút v mikrovlnnej rúre.
  4. Pridanie všetkého mlieka naraz.
    Pridajte asi štvrtinu teplého mlieka a intenzívne šľahajte, aby sa zápražka uvoľnila, než pomaly pridáte zvyšné mlieko.
  5. Nevaríte dostatočne dlho.
    Správne zahustená zápražka by mala „potiahnuť zadnú stranu lyžice“.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentára!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.