Táto omáčka je syrovou verziou klasického bešamelu a dá sa skvele využiť na mnoho pokrmov, kam sa hodí omáčka s jemnou chuťou syra. Môžete ju servírovať s cestovinami, lasagnami, ryžou aj zeleninou.
INGREDIENCIA
- 5 lyžíc masla
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky plnotučného mlieka, ohriateho
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky muškátového orieška alebo podľa chuti
- 1/2 šálky strúhaného čedaru
- 1 lyžica strúhaného parmezánu
- pálivá omáčka podľa chuti
POSTUP
- V strednom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a vmiešajte múku, aby vznikla zápražka.
- Nechajte zápražku variť 1 až 2 minúty za stáleho miešania.
- Po troškách pridávajte mlieko, za stáleho šľahania nechajte zmes zhustnúť.
- Zaberie to asi 10 minút.
- V prípade potreby znížte teplotu na stredne nízku.
- Pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, čedar, parmezán a pikantnú omáčku.
- Pokračujte v miešaní, kým sa syr nerozpustí.
- Omáčku stiahnite z ohňa a ihneď použite.