Ak chcete upiecť tento druh torty pre niekoho s celiakiou, je tento recept skvelou voľbou.
Ingrediencie na korpus
- 250 g čerstvého špenátu (baby)
- 250 g bezlepkovej múky
- 60 g ryžovej múky
- 3 ks vajec (izbové teploty)
- 180 g krupicového cukru
- 180 g rastlinného oleja
- 1 balíček kypriaceho prášku
- kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Ingrediencie na krém
- 400 ml smotany na šľahanie
- 500 g syra mascarpone
- 170 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Najprv umyte špenát, nechajte ho odkvapkať a potom rukou vytlačte všetku vodu a vlhkosť. Potom špenát rozmixujte do jemného pyré.
- Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 170°C.
- Vo veľkej mise rozklepnite vajcia, prisypte cukor a šľahajte do nadýchanej hmoty. Hmota by mala zdvojnásobiť svoj objem a mať svetlú farbu, čo vám zaberie asi 5-8 minút.
- Potom do zmesi za stáleho šľahania prilievajte olej. Pridajte tiež rozmixovaný špenát, kôru z citróna, citrónovú šťavu a krátko prešľahajte.
- V inej mise preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva a potom ju zapracujte do pripraveného základu cesta.
- Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 45-50 minút. Skúste špajľou, či je korpus hotový, potom vytiahnite z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém. V mise zmiešajte mascarpone, cukor, extrakt z vanilky, prilejte smotanu na šľahanie a šľahajte, kým sa mascarpone nespojí so šľahačkou a nevznikne vám tuhý krém.
- Vychladnutý korpus rozkrojte rovnomerne na dva vysoké pláty a tretí o niečo nižší plát. Tretí plát si dajte bokom, budete ho potrebovať na drobčeky na posyp torte.
- Na spodný plát naneste menšiu polovicu krému a prikryte druhým plátom korpusu. Navrch opäť naneste rovnaké množstvo krému a zvyšným krémom pomažte aj boky torty.
- Plát, ktorý ste si dali bokom, rozdrobte na malé omrvinky a posypte nimi vrch aj boky torty.
- Hotovú tortu môžete dozdobiť čímkoľvek vás napadne – ovocím, jedlými kvetmi, marcipánovými postavičkami…
Vyskúšajte naše najlepšie recepty na krtkovú tortu , ktoré potešia nielen deti.