INGREDIENCIA
- 200 g bieleho jogurtu
- 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 30 g masla
- 1 vajce na potretie
náplň
- 200 g maku
- 1/4 l mlieka
- 3 lyžice cukru krupice
- 1 balíček vanilínového cukru,
- lyžice rumu
- štipka mletej škorice
- citrónová šťava aj kôra
- prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne
POSTUP
- V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
- V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
- Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
- Medzitým si pripravíme náplň.
- Pomletý mak dáme do kastrólika.
- Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
- Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
- Náplň by mala byť hustejšia, ak sa nám zdá riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
- Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
- Do stredu rozvaľkaného cesto rozprestrieme náplň a zmotáme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
- Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme do zozlatnutia cca 30 minút na 180 stupňov.