Bezlepková štrúdľa s makom

Bezlepková štrúdľa s makom

INGREDIENCIA

  • 200 g bieleho jogurtu
  • 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 30 g masla
  • 1 vajce na potretie

náplň

  • 200 g maku
  • 1/4 l mlieka
  • 3 lyžice cukru krupice
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • lyžice rumu
  • štipka mletej škorice
  • citrónová šťava aj kôra
  • prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne

POSTUP

  1. V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
  2. V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
  3. Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
  4. Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
  5. Medzitým si pripravíme náplň.
  6. Pomletý mak dáme do kastrólika.
  7. Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
  8. Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
  9. Náplň by mala byť hustejšia, ak sa nám zdá riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
  10. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
  11. Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
  12. Do stredu rozvaľkaného cesto rozprestrieme náplň a zmotáme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
  13. Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
  14. Pečieme do zozlatnutia cca 30 minút na 180 stupňov.
Bezlepková štrúdľa s makom

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.