Lahodné bezlepkové knedle zo zemiakového cesta s náplňou z hovädzieho mäsa a cibule ocenia nielen celiáciu! Z uvedeného receptu pripravíte asi 15 knedlí.
INGREDIENCIA
Na zemiakové knedle:
- 2 stredné zemiaky
- 2 vajcia
- 1 šálka hladkej bezlepkovej múky
Na náplň:
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku (alebo 1 vrchovatá lyžica sušeného cesnaku)
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky sušenej šalvie
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžica omáčky tamari
- 1/2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky.
- Varíme do mäkka, scedíme a roztlačíme ich, kým nezostanú žiadne hrudky.
- Akonáhle zemiaková kaša trochu vychladne, rozklepneme do nej 2 vajcia a miešame vidličkou, kým sa všetko dobre nespojí.
- Postupne pridávame múku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu.
- Cesto by malo byť trochu lepivé, ale zároveň by sa s ním malo dobre manipulovať rukami (pokiaľ si ruky najprv ľahko namočíme, aby sa nelepilo).
- Polovicu cibule a pár strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno.
- Mleté hovädzie mäso vyprážame na strednom plameni na troche olivového oleja, kým nebude úplne hotové.
- Znížime teplotu na strednú/nízku a pridáme cibuľu a cesnak.
- Varíme pár minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme zvyšok ingrediencií a pokračujeme vo varení po dobu niekoľkých minút.
- Necháme trochu vychladnúť.
- Ľahko si navlhčíme ruky, uchopíme malú hrsť cesta a urobíme z neho guľu.
- Guľu stlačíme, aby sa sploštila na cca 1 cm hrubú placku.
- Doprostred naložíme malú lyžičku náplne.
- Nedávame náplne príliš veľa, aby sa knedľa nerozpadla.
- Opatrne preložíme knedľu napoly a pritlačíme 2 strany k sebe, aby sme ho uzavreli.
- Potom opatrne zaguľatíme okraje a vytvarujeme do gule.
- Privedieme do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Knedle opatrne pridávame do vriacej vody a dávame pozor, aby sme hrniec nepreplnili.
- Každú várku varíme 3 minúty a scedíme pomocou dierovanej lyžice.
- Užite si to!