Pokiaľ niekto neznáša lepok, nemusí to hneď znamenať koniec sveta. Jednoducho sa len naučia používať také recepty, ktoré mu budú vyhovovať. Toto cesto na pizzu je jednoduché, rýchlo hotové a aj keď je bez lepku, tak má vo výsledku úžasne chrumkavú kôrku.
Ingrediencie:
- 234 g bezlepkovej viacúčelovej múky
- 14 g odtučneného sušeného mlieka
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky soli
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 1 a 1/2 lyžičky instantného droždia
- 1 polievková lyžica medu (alebo kryštálového cukru)
- 227 ml teplej vody
- 50 ml extra panenského olivového oleja
Postup:
- Do nádoby stolného mixéra nasypeme bezlepkovú múku, sušené mlieko, kypriaci prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešame.
- Medzitým si do malej misky dáme med (cukor, podľa toho čo použijeme), teplú vodu, polovicu olivového oleja, instantné droždie a zhruba 80 g suchej zmesi, ktorá sa nám premiešala.
- Premiešame, aby sa zmes premiešala, pričom nám môžu vzniknúť menšie hrudky, ale tie vôbec nevadia.
- Necháme 30 minút odpočívať, kým nebude zmes hustejšia a nezačne sa z nej ľanúť vôňa kvasníc.
- Akonáhle k tomu dôjde, pridáme túto drožďovú zmes k suchým ingredienciám do mixéra a na strednú rýchlosť budeme šľahať asi 4 minúty. Cesto bude husté a lepkavé.
- Misu zakryjeme a dáme cesto na 30 minút odpočinúť na teplé miesto.
- Potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov a na plech nalejeme zostávajúci olivový olej.
- Cesto lyžicou zhrnieme na plech s olejom, namočíme si ruky a mokrými prstami začneme cesto od stredu vyťahovať smerom von.
- Vytvarujeme ho do kruhu o veľkosti cca 28 až 30 cm. Potom necháme cesto 15 minút oddýchnuť.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 8 – 10 minút kým cesto nestuhne.
- Vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť, potom ozdobíme tak, ako máme radi a vrátime späť do rúry.
- Dopekáme zhruba 10 až 15 minút, záleží na type rúry a tiež množstve náplne. Upečieme dozlatista.
- Po vybratí z rúry ihneď servírujeme.