Bezlepkové pre celiakov

Bezlepkové pre celiakov

Pokiaľ niekto neznáša lepok, nemusí to hneď znamenať koniec sveta. Jednoducho sa len naučia používať také recepty, ktoré mu budú vyhovovať. Toto cesto na pizzu je jednoduché, rýchlo hotové a aj keď je bez lepku, tak má vo výsledku úžasne chrumkavú kôrku.

Ingrediencie:

  • 234 g bezlepkovej viacúčelovej múky
  • 14 g odtučneného sušeného mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička xantánovej gumy
  • 1 a 1/2 lyžičky instantného droždia
  • 1 polievková lyžica medu (alebo kryštálového cukru)
  • 227 ml teplej vody
  • 50 ml extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Do nádoby stolného mixéra nasypeme bezlepkovú múku, sušené mlieko, kypriaci prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešame.
  • Medzitým si do malej misky dáme med (cukor, podľa toho čo použijeme), teplú vodu, polovicu olivového oleja, instantné droždie a zhruba 80 g suchej zmesi, ktorá sa nám premiešala.
  • Premiešame, aby sa zmes premiešala, pričom nám môžu vzniknúť menšie hrudky, ale tie vôbec nevadia.
  • Necháme 30 minút odpočívať, kým nebude zmes hustejšia a nezačne sa z nej ľanúť vôňa kvasníc.
  • Akonáhle k tomu dôjde, pridáme túto drožďovú zmes k suchým ingredienciám do mixéra a na strednú rýchlosť budeme šľahať asi 4 minúty. Cesto bude husté a lepkavé.
  • Misu zakryjeme a dáme cesto na 30 minút odpočinúť na teplé miesto.
  • Potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov a na plech nalejeme zostávajúci olivový olej.
  • Cesto lyžicou zhrnieme na plech s olejom, namočíme si ruky a mokrými prstami začneme cesto od stredu vyťahovať smerom von.
  • Vytvarujeme ho do kruhu o veľkosti cca 28 až 30 cm. Potom necháme cesto 15 minút oddýchnuť.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 8 – 10 minút kým cesto nestuhne.
  • Vyberieme z rúry, necháme chvíľu odstáť, potom ozdobíme tak, ako máme radi a vrátime späť do rúry.
  • Dopekáme zhruba 10 až 15 minút, záleží na type rúry a tiež množstve náplne. Upečieme dozlatista.
  • Po vybratí z rúry ihneď servírujeme.
Chrumkavé bezlepkové cesto na pizzu
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.