Jednoduché, a napriek tomu maximálne chutné. Presne také sú tieto domáce cestoviny bez lepku, na ktorých si pochutí aj ten, kto nemá problémy s celiakiou.
Ingrediencie:
- 150 g bezlepkovej ryžovej múky plus navyše na posypanie
- 50 g zemiakového škrobu
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 2 lyžice xantánovej gumy
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
Postup:
- Všetky suroviny dáme do kuchynského robota (ručne sa cesto tak dobre nevypracuje) a miesime do hladkého cesta.
- Takto vypracované cesto preložíme na pomúčenú plochu a pomocou rúk miesite ďalších 5 minút.
- Cesto rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí. Každú z nich na konci zľahka stlačíme pomocou končekov prstov a vsunieme do strojčeka na cestoviny.
- Začneme na najširšom stupni a postupne znižujeme, aby sa cesto niekoľkokrát rozvaľkalo.
- Keď bude cesto lepiť, poprášime ho ryžovou múkou.
- Pri spracovaní nepoužívame tie dve najmenšie nastavenia, pretože by sa mohlo cesto roztrhať, vzhľadom na to, že nie je elastické ako to klasické.
- Vyvaľkáme cca 2 – 3 mm hrubý plát, dáme ho stranou a zakryjeme vlhkou čistou utierkou, aby nebolo uschnuté.
- Spracujeme aj ostatné kusy cesta. Nakoniec nastavíme strojček na cestoviny do polohy na rezance a vyvaľkané cesto necháme prejsť cez.
- Pokiaľ si na to netrúfneme, môžeme pláty cesta jednoducho nakrájať ostrým nožom na 0,5 cm široké prúžky.