Neuveriteľne mäkký, jemný a nadýchaný! Taký je náš recept na chlieb z ciroku. Je úplne bez lepku a mliečnych výrobkov, čo na ňom ale ani nespoznáte. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami.
Ingrediencie
- 1 a 3/4 hrnčeka bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, pokiaľ ju vaša zmes bezlepkovej múky už obsahuje)
- 1/2 šálky cirokovej múky
- 2 lyžice psyllia prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 1/3 šálky slnečnicového oleja
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 a 1/2 šálky teplej vody (cca 40 – 46 stupňov Celzia)
- 2 veľké vajcia, izbové teploty, rozšľahané
Postup
- Vymažte 20×10 cm hranatú formu na chlieb.
- Vo veľkej mise prešľahajte bezlepkovú múku, xantánovú gumu (ak používate), cirokovú múku, psyllium, prášok do pečiva, soľ, sušené droždie a cukor, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte slnečnicový olej, jablkový ocot, teplú vodu a vajcia.
- Minútu alebo dve dobre premiešavajte, kým nezískate cesto, ktoré pripomína husté cesto na koláč (bude lepkavé a mokré, ale to je u bezlepkového chlebového cesta úplne normálne).
- Preneste chlebové cesto do vopred vymastenej formy a hornú časť uhlaďte zadnou stranou mokrej stierky.
- Formu prikryte kuchynskou utierkou a nechajte cesto kysnúť 30 až 40 minút na teplom mieste bez prievanu, kým zhruba nezdvojnásobí svoj objem.
- Zatiaľ čo cesto kysne, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a nastavte rošt rúry do strednej polohy.
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, pečte ho v predhriatej rúre 40 až 50 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý a chlieb znie po poklepaní dute.
- Pred vybratím z formy nechajte chlieb 10 minút vychladnúť a potom ho nechajte úplne vychladnúť na mriežke, než ho začnete krájať.
- Dobrú chuť!