Bezlepkový jablkový tatín

Bezlepkový jablkový tatín

Ak patríte k tým, ktorých trápia neznášanlivosť lepku, nie je hneď dôvod, zriekať sa sladkých maškrty. Len si ich musíte pripraviť bez lepku a uvidíte, že si pochutnáte rovnako, ako u tých klasických.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka amarantovej múky
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múčky
  • 1/3 hrnčeka bielej ryžovej múky
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla nakrájaného na malé kúsky
  • 1 vajce veľkosti L

Na jablčnú náplň:

  • 5 až 6 stredne veľkých jabĺk (ošúpaných, zbavených jadrovníkov a rozpolených)
  • 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 hrnčeka cukru

Postup:

  • Do veľkej misy preosejeme amarantovú, mandľovú a ryžovú múku. Pridáme cukor a soľ.
  • Pomocou vidličky zapracujeme maslo do múky.
  • Pridáme ľahko rozšľahané vajcia a miešame, kým sa zo zmesi nevytvoria gule. Zabalíme do papiera na pečenie a dáme na 30 minút do chladničky.
  • V panvici, ktorú je možné vložiť do rúry, rozpustíme na strednom ohni 5 lyžíc masla. Vmiešame cukor a varíme asi 1 – 2 minúty, aby vznikla karamelová omáčka.
  • Na panvicu položíme jednu vrstvu jabĺk reznou stranou dole. Jablká dusíme v karamelovej omáčke asi 15 minút, kým jablká nezmäknú (nesmú byť mäkké a kašovité).
  • Panvicu odstavíme z tepla a predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
  • Veľký list papiera na pečenie ľahko posypeme ryžovou múkou. Vychladnuté cesto položíme na múkou posypaný papier a prikryjeme druhým veľkým listom voskovaného papiera.
  • Pomocou valčeka vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 – 1 cm. Na cesto položíme jedálenský tanier, ktorý je väčší ako panvica a nožom ho orežeme.
  • Vyvaľkané cesto položíme na jablká v panvici. Pomaly odlepíme voskovaný papier od cesta. Pomocou vidličky jemne zatlačíme na vonkajšie okraje cesta.
  • Pečieme asi 20 minút, alebo pokiaľ nebude koláčik zlatisto hnedý. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
  • Potom preklopíme na servírovací tanier. Nakrájame a môžeme podávať.
Klasický francúzsky obrátený koláč bez lepku.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.