Aj bezmäsité rizoto je lahodné.
O tom niet pochýb, najmä ak sa použije tá správna kombinácia prísad.
Závisí tiež na technike a postupe, ktorý v tomto prípade zaručí oveľa lepší výsledok.
Pozrite sa, ako vytvoriť dokonalú súhru ryže a zeleniny.
Naše recepty
Tip: Táto rizota vám pôjdu od ruky v hlbokých panviciach – napríklad niektorých z našej recenzie !
Rizoto podávame samozrejme teplé. Úhľadné kôpky vytvoríme naberačkou, prípadne iným tvorítkom, ktoré namočíme do studenej vody, ryžu do neho natlačíme a vyklopíme na tanier.
Namáčame pred každou porciou. Podávané porcie rizota môžeme sypať strúhaným syrom, posekanými zelenými bylinkami.
Môžete zalievať aj niektorú z rýchlych teplých alebo studených syrových omáčok , na ktoré nájdete recepty na našom webe.
Príprava ryže na rizoto
Pre ľahšie a presnejšie určenie potrebnej tekutiny je najlepšie si ryžu vopred odmerať hrnčekom. Potom ryžu v každom prípade prepláchneme studenou vodou. Ďalšia úprava už je na nás a na tom, ako sme zvyknutí ryžu pripravovať.
Jedným zo spôsobov je ten, že ju vložíme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom tekutiny, prípadne o trochu menej, osolíme a zvoľna dusíme domäkka. Ako tekutinu môžeme použiť vodu, ale v prípade rizota, ktoré bude predstavovať samostatné jedlo, je vhodnejšie použiť mäsový alebo zeleninový vývar.
Pre lepšiu chuť sa pred dusením ryže môže osmažiť na tuku. Podľa receptu, ďalšieho použitia a vlastnej chuti sa ryža môže takto restovať už na cibuli, sekanom cesnaku alebo s prídavkom príslušného korenia.