Zdravá banánová buchta môže byť rovnako chutná ako tá klasická, len ju musí človek vedieť pripraviť a hlavne použiť tie správne suroviny v tom najlepšom možnom pomere.
Ingrediencie:
- 4 veľké zrelé banány
- 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 štipka soli
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 2/3 hrnčeka slnečnicového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 hrsť delených vlašských orechov
- 1 hrsť sušeného ovocia (hrozienka, papaya atď.)
Postup:
- Prvým krokom bude predhriatie rúry na 180 stupňov a vyloženie formy na pečenie papierom na pečenie.
- Banány dáme do misky a vidličkou dôkladne roztlačíme. Pridáme cukor, olej, vanilkový extrakt a premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Celozrnnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva i soľ zmiešame v inej miske a potom primiešame do mokrých ingrediencií.
- Prihodíme nakrájané vlašské orechy, sušené ovocie a znova zamiešame.
- Cesto preložíme do formy na pečenie, jemne s ňou klikneme o dosku stola, uhladíme cesto a vložíme do predhriatej rúry.
- Necháme piecť asi tak 45 – 50 minút. Keď začne buchta rýchlo hnednúť, prikryjeme ju alobalom či papierom na pečenie.
- Na kontrolu zapichneme špajľu do strednej časti. Pokiaľ ju vytiahneme čistú, máme upečené.
- Hotovú buchtu vyberieme z rúry a opatrne vyklopíme z formy. Kto chce, môže ju nechať najskôr pár minút odpočinúť, aby nebola pri vyklápaní taká horúca.
- Potom už len stačí nakrájať a servírovať.
Tip: K tejto buchte sa perfektne hodí čokoládová či citrónová poleva a ako nápoj luxusné domáce kakao.