Biele žemle

Biele žemle

Nie je nič lepšie ako čerstvo upečená biela žemľa! Ešte ste žemle nikdy nepiekli? Pripadalo vám to veľmi pracné a zložité? S nami to hravo zvládnete!

  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml vody + 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice jogurtu
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 bielok
  • soľ, mak, alebo rasca na posyp

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, jogurt, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Žemle splietame z 3 pramienkov.
  7. Kúsky cesta rozvaľkáme na valčeky asi 15-20 cm dlhé a splietame od stredu, potom obrátime a dopliete, čo je bežný postup pekárov.
  8. (Alebo si na jednom konci valčeky stlačíme a prepletieme až ku koncu, čo je rýchlejšie)
  9. Pletieme voľne, neuťahujeme, aby cesto mohlo dokysnúť.
Domáce žemle v ošatke.
www.radvarim.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.