Tento neuveriteľne jednoduchý recept pre úplne začiatočníkov zvládne úplne každý. Výsledkom bude mäkučký, jemný chlieb, ktorý sa perfektne hodí ako základ na sendviče.
INGREDIENCIA
- 2/3 šálky teplého mlieka (pozri poznámku)
- 1/2 šálky teplej vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 balíček (2 a 1/4 lyžičky) aktívneho sušeného droždia
- 4 lyžice masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
- 2 lyžičky soli
- 3 šálky hladkej múky, plus ďalšie v prípade potreby
- 1 veľké vajcia
POSTUP
- Vo veľkej mise alebo mise stolného mixéra zmiešame teplé mlieko, teplú vodu, kryštálový cukor a aktívne suché droždie.
- Šľaháme, aby sa všetko spojilo.
- Necháme odležať do spenenia, asi 10 minút.
- Pridáme rozpustené maslo, soľ a múku a miešame, kým nevznikne cesto, ktoré sa neodlepuje od stien misy.
- Premiestnime na ľahko pomúčenú plochu a ručne miesime, kým cesto nebude hladké a pružné, asi 8 minút.
- Cesto preložíme do ľahko vymastenej misy, prikryjeme a dáme na teplé miesto.
- Necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
- Cesto vyklopíme a prenesieme na rovný, ľahko naolejovaný povrch.
- Jemne sploštíme do veľkého kruhu a potom zatiahneme jeden okraj na druhú stranu asi do dvoch tretín kruhu.
- Zatlačíme kĺby ruky do cesta.
- S druhým okrajom urobíme to isté a prekryjeme druhú hranu, aby sme vytvorili vysoký trojuholník.
- Znovu zatlačíme kĺby ruky do cesta.
- Zrolujeme do polena počnúc najtenším bodom a po každom otočení zatlačíme, aby sa okraje zalepili.
- Umiestnime švom dole do ľahko vymastenej formy.
- Prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť, kým nevykysne asi 2,5 cm cez okraj formy.
- Predhrejeme rúru na 220 °C.
- Ľahko rozšľaháme vajcia s lyžičkou vody a troškou soli.
- Vrch bochníka potrieme vajíčkom.
- Znížime teplotu na 175 ° C a pečieme do zlatisto hnedej farby, asi 35 – 40 minút.