Pokiaľ v mäsiarstve narazíte na vyšší kus bravčového bôčika, neváhajte a skúste tento recept. Ide o obdobu talianskej Porchetty – niekoľkonásobne lacnejšie, ale chuťovo úplne dokonalý.
Ingrediencie
- 2 kg bravčového bôčika bez kosti
- 2 PL feniklových semienok
- 80 g sušených brusníc
- ½ ČL soli
- 1 ½ PL oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL chilli vločiek
- ¼ ČL rozmarínu
- 5 lístkov sušenej šalvie
Postup
- Semienka feniklu osmažte na sucho v panvici na miernom plameni kým sa nerozvonia, zhruba 2 minúty
- Rozmixujte dohladka korenie, bylinky, osmažené feniklové semienka, soľ, olej, brusnice a cesnak
- Bravčový bok umyte a osušte a pozdĺžne ho rozrežte takmer do konca. 2-3 cm mäsa nechajte neporušené
- Plát mäsa dôkladne potrite brusnicovou pastou
- Zrolujte ho tak, že koža zostane na povrchu a obmotajte kuchynským povrázkom
- Nechajte odpočinúť v chladničke minimálne hodinu
- Rúru predhrejte na 200 ° a bravčový bok v pekáčiku pečte 30 minút
- Potom znížte teplotu na 180 ° a pečte ďalšiu hodinu a pol až dve hodiny
- Mäso vyberte z rúry a nechajte ho ešte 10 minút dôjsť pod alobalom, až potom opatrne krájajte na plátky
- Podávajte so zemiakovou kašou alebo so šťouchanými zemiakmi