Miska horúceho boršča v hongkonskom štýle vás udrží v teple po celú zimu. Táto paradajková polievka pozostáva z hovädzích kostí a je plná zeleniny. Výdatná, s nádychom kyslosti, ktorú dodáva čerstvá citrónová šťava… Čo viac si priať!
Ingrediencie
- 500 g hovädzích kostí
- 250 g hovädzieho mäsa vcelku vhodného na guláš
- 1 malá cibuľa (nakrájaná na drobno)
- 3 malé mrkvy (ošúpané a nakrájané na drobno)
- 4 stonky stopkového zeleru (nakrájané na drobno)
- 170 g paradajkového pretlaku
- 3 paradajky (s odstráneným jadrom a nakrájané na drobno)
- 12 a ½ šálky vody
- 1/2 hlávky kapusty (opláchnutá a nakrájaná na veľkosť sústa)
- 5 bobkových listov
- 6 guličiek čierneho korenia (voliteľné)
- 2 červené zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky – voliteľne)
- 2 a ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžice cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 a ½ lyžice worcesterskej omáčky
- mleté čierne korenie
- rastlinný olej
Postup
- Priveďte vodu vo veľkom hrnci do varu.
- Pridajte hovädzie kosti a mäso a priveďte späť do varu.
- Kosti a mäso sceďte a opláchnite pod vodou z kohútika.
- Odložte bokom, nechajte odkvapkať a vychladnúť.
- V inom veľkom hrnci rozpáľte na strednom plameni 1 lyžicu rastlinného oleja.
- Pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
- Pridajte mrkvu a stopkový zeler a restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte paradajky a varte ďalšie 4 minúty.
- Primiešajte paradajkový pretlak a dobre premiešajte.
- Pridajte kosti, mäso, 12 a ½ šálky vody, nasekané kapusta, bobkové listy a čierne korenie (ak je používaný).
- Priveďte do varu na vysokom plameni.
- Potom plameň znížte na strednú teplotu a za občasného miešania varte 1 a ½ hodiny.
- Vyberte kus hovädzieho z polievky a nakrájajte ho na kúsky.
- Vráťte späť do polievky.
- Ak chcete, pridajte zemiaky a pokračujte vo varení ďalšiu hodinu a pol.
- Dochuťte soľou, cukrom, citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou a čiernym korením.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Odstráňte z polievky bobkový list a guličky korenia.
- Preložte do servírovacích misiek.
- Ihneď podávajte s pečivom.