Táto verzia boršča je jednoduchá, ale tak plná chuti! Môžete pridať zemiaky alebo mrkvu, ak chcete, ale v tomto recepte sa budeme držať hlavne tradičné repy a kapusta. A samozrejme nesmie chýbať kyslá smotana a čerstvý kôpor.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla
- polovica strednej hlávky kapusty, nakrájaná
- 5 alebo 6 stredne veľkých rep, olúpaných a nakrájaných na malé kocky, okrem jednej, ktorá by mala byť nastrúhaná
- 1/2 až 1 šálka nakrájanej kyslej kapusty, podľa toho, aký výrazný chcete mať svoj boršč
- 2 litre dobrého (najlepšie domáceho) hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky (voliteľne)
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- kyslá smotana
- čerstvý kôpor
Postup
- Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom rozpáľte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu dozlatista.
- Pridajte nakrájanú kapustu a nasekaný cesnak, dobre premiešajte a varte ešte minútu alebo dve.
- Pridajte všetky zvyšné prísady: repu, kapusta, zemiaky, ak ich používate a vývar.
- Možno budete musieť pridať trochu vody alebo vývaru podľa toho, akú hustú máte polievku.
- Varte na strednom plameni asi 30 minút alebo kým repa a kapusta nezmäknú.
- Dochuťte soľou a korením, ale pamätajte, že polievka už bude vďaka pridanej kyslej kapuste trochu slaná, preto ju pred dosolovaním ochutnajte.
- Podávajte s poriadnym kopčekom kyslej smotany a nasekaným čerstvým kôprom.
- Rovnako ako u väčšiny polievok aj táto chutí ešte lepšie ďalší deň, kedy sa chute krásne spoja a odležia.