Boršč z kyslej kapusty

Boršč z kyslej kapusty

Táto verzia boršča je jednoduchá, ale tak plná chuti! Môžete pridať zemiaky alebo mrkvu, ak chcete, ale v tomto recepte sa budeme držať hlavne tradičné repy a kapusta. A samozrejme nesmie chýbať kyslá smotana a čerstvý kôpor.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • polovica strednej hlávky kapusty, nakrájaná
  • 5 alebo 6 stredne veľkých rep, olúpaných a nakrájaných na malé kocky, okrem jednej, ktorá by mala byť nastrúhaná
  • 1/2 až 1 šálka nakrájanej kyslej kapusty, podľa toho, aký výrazný chcete mať svoj boršč
  • 2 litre dobrého (najlepšie domáceho) hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky (voliteľne)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kyslá smotana
  • čerstvý kôpor

Postup

  1. Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom rozpáľte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu dozlatista.
  2. Pridajte nakrájanú kapustu a nasekaný cesnak, dobre premiešajte a varte ešte minútu alebo dve.
  3. Pridajte všetky zvyšné prísady: repu, kapusta, zemiaky, ak ich používate a vývar.
  4. Možno budete musieť pridať trochu vody alebo vývaru podľa toho, akú hustú máte polievku.
  5. Varte na strednom plameni asi 30 minút alebo kým repa a kapusta nezmäknú.
  6. Dochuťte soľou a korením, ale pamätajte, že polievka už bude vďaka pridanej kyslej kapuste trochu slaná, preto ju pred dosolovaním ochutnajte.
  7. Podávajte s poriadnym kopčekom kyslej smotany a nasekaným čerstvým kôprom.
  8. Rovnako ako u väčšiny polievok aj táto chutí ešte lepšie ďalší deň, kedy sa chute krásne spoja a odležia.
Polievka z repy a kyslej kapusty s kopčekom kyslej smotany a čerstvým kôprom v servírovacej miske s vedľa položenou lyžicou.
www.kitchenvignettes.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.