Bosenské mäsové kolíky z jahňacieho mäsa

Bosenské mäsové kolíky z jahňacieho mäsa

Tento jednoduchý recept má v kulinárstve bohatú históriu. Predpokladá sa, že do ho Bosny priniesla Osmanskej ríše, ktorá bola v balkánskej oblasti prítomná takmer 500 rokov. Preto neváhajte ochutnať tento rokmi vyskúšaný recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebom.

Čo budeme potrebovať

Na čevabčiči

  1. 600 g mletého hovädzieho mäsa
  2. 300 g mletého jahňacieho mäsa
  3. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. Lyžička soli
  5. Lyžička korenia

Na pita chlieb

  1. 2 lyžičky sušeného droždia
  2. 500 g hladkej múky
  3. 2 lyžičky soli
  4. Lyžica olivového oleja

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame soľ, hovädzie a jahňacie mäso
  2. Mäso spoločne dobre prepracujeme, aby sa rovnomerne spojilo
  3. Prepracované mäso prekryjeme fóliou a dáme cez noc do chladničky oddýchnuť.
  4. Medzitým si pripravíme pita chlieb
  5. Zmiešame si vo veľkom mieste droždie s 300 ml teplej vody
  6. Droždie necháme 5 minút odležať, kým nevzíde kvások a potom pridávame múku, soľ a olej
  7. Zmes vypracujeme do vláčneho cesta
  8. Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu a miesime ho, kým cesto nie je mäkké, hladké a elastické
  9. Keď je cesto pripravené dáme ho do misy ľahko vymastenej olejom a prikryjeme utierkou
  10. Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinu, aby nakyslo
  11. Rúru si predhrejeme na 200 – 220 stupňov a plech umiestnime do stredu rúry
  12. Z cesta vytvoríme 8 rovnako veľkých guličiek, ktoré dlaňou sploštíme a potom rozvaľkáme do placiek o veľkosti asi 20 centimetrov
  13. Rozohriaty plech vyberieme z rúry, pomúčime ho a naň položíme rozvaľkané cesto
  14. Rýchlo ho vrátime do rúry a pečieme 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezozlátne
  15. Druhý deň do mäsa pridáme cesnak a korenie
  16. Mokrými rukami začneme z mäsovej zmesi tvarovať klátiky o veľkosti ukazováka
  17. Pred každým novým klátikom si namáčame ruky, aby sa nám zmes na ne nelepila
  18. Predhrejeme si panvicu na strednú teplotu a necháme na nej rozohriať olej
  19. Vytvarované čevabčiči začneme postupne na panvici zo všetkých strán opekať
  20. Podávame ich s pripraveným domácim tureckým chlebom a čerstvo nakrájanou cibuľou
Bosniansky recept na čevabčiči s ajvarom a pita chlebom.
Zdroj: angsarap.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.