Tento jednoduchý recept má v kulinárstve bohatú históriu. Predpokladá sa, že do ho Bosny priniesla Osmanskej ríše, ktorá bola v balkánskej oblasti prítomná takmer 500 rokov. Preto neváhajte ochutnať tento rokmi vyskúšaný recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebom.
Čo budeme potrebovať
Na čevabčiči
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého jahňacieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
Na pita chlieb
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- Lyžica olivového oleja
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame soľ, hovädzie a jahňacie mäso
- Mäso spoločne dobre prepracujeme, aby sa rovnomerne spojilo
- Prepracované mäso prekryjeme fóliou a dáme cez noc do chladničky oddýchnuť.
- Medzitým si pripravíme pita chlieb
- Zmiešame si vo veľkom mieste droždie s 300 ml teplej vody
- Droždie necháme 5 minút odležať, kým nevzíde kvások a potom pridávame múku, soľ a olej
- Zmes vypracujeme do vláčneho cesta
- Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu a miesime ho, kým cesto nie je mäkké, hladké a elastické
- Keď je cesto pripravené dáme ho do misy ľahko vymastenej olejom a prikryjeme utierkou
- Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinu, aby nakyslo
- Rúru si predhrejeme na 200 – 220 stupňov a plech umiestnime do stredu rúry
- Z cesta vytvoríme 8 rovnako veľkých guličiek, ktoré dlaňou sploštíme a potom rozvaľkáme do placiek o veľkosti asi 20 centimetrov
- Rozohriaty plech vyberieme z rúry, pomúčime ho a naň položíme rozvaľkané cesto
- Rýchlo ho vrátime do rúry a pečieme 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezozlátne
- Druhý deň do mäsa pridáme cesnak a korenie
- Mokrými rukami začneme z mäsovej zmesi tvarovať klátiky o veľkosti ukazováka
- Pred každým novým klátikom si namáčame ruky, aby sa nám zmes na ne nelepila
- Predhrejeme si panvicu na strednú teplotu a necháme na nej rozohriať olej
- Vytvarované čevabčiči začneme postupne na panvici zo všetkých strán opekať
- Podávame ich s pripraveným domácim tureckým chlebom a čerstvo nakrájanou cibuľou