Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou

Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou

Sladká bodka po dobrom obede alebo dobrôtka na rodinnú oslavu. Toto pečivo sa hodí počas sviatkov aj vo všedné dni. Mak aj orechy sú obľúbenou príchuťou a zamiluje si ich naozaj úplne každý.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g čerstvého nesoleného masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 hrnček teplého mlieka
  • 5 lyžičieksušeného droždia
  • 1 lyžička medu
  • 2 vajcia

Orechová náplň:

  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica tmavého rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • Horúce mlieko podľa potreby

Maková náplň:

  • 200 mletého maku
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • Citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • Horúcu vodu podľa potreby

Na potretie:

  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice mlieka

Postup:

  • Ohrejeme mlieko, pridáme droždie aj med a miešame, kým sa oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minút odležať na teplom mieste.
  • Ostatné suroviny dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubšiu konzistenciu podobnú drobenca na koláč.
  • Pridáme hotový kvások a miesime tak dlho, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy/nádoby.
  • Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť zhruba 1 hodinu. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
  • Suroviny na orechovú náplň okrem mlieka dáme do misy a začneme miešať. Pomaly prilievame mlieko, aby bola náplň hustejšia, ale zase nie až veľmi tuhá, zároveň však nesmie byť riedka, aby nevytekala z rožkov von.
  • Cesto dáme na pomúčenú plochu a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Pokiaľ máme menšiu dosku, rozdelíme cesto na dve časti a vyvaľkáme každú zvlášť.
  • Keď bude cesto veľmi lepiť, posypeme väčším množstvom múky.
  • Rozdeľte obdĺžnik na pruhy o šírke cca 10–12 cm po celej dĺžke. Pozdĺž celého dlhého okraja navrstvite pri každom pruhu náplň a potom zrolujte ako roládu.
  • Nakrájajte na rovnako široké kusy, zhruba tak 10 cm na šírku a spojte pri všetkých valčekoch okraje, aby nevytiekla náplň a vytvarujte do písmena C:
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtky zmiešanými s mliekom a cukrom.
  • Necháme ešte 30-40 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Pečieme cca 15–20 minút, záleží na rúre. Rožky musia získať zlatistú až svetlo hnedú farbu.
  • Po upečení ich necháme vychladnúť. Kto chce, tak môže ešte rožky po vychladnutí pocukrovať, ale vynikajúce sú aj len tak.
Vynikajúce bratislavské rožky s plnkou.
Zdroj: https://petragregorova.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.