Táto pečená bravčová sviečková, je ideálna na zvláštne príležitosti, podávaná s bohatou omáčkou z červeného vína, ktorá sa ľahko pripravuje.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- 110 g masla
- 120 g nadrobno nakrájané šalotky
- 300 ml červeného vína
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 6 vetvička čerstvého tymiánu
- ¼ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice múky
Na mäso
- 900 g až 1,3 kg bravčovej bábiky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 60 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Na omáčku si v strednom hrnci rozpustíme 70 g masla.
- Pridajte šalotku a varte na stredne miernu teplotu za občasného miešania, kým nebude mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
- Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
- Varte na strednú teplotu asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
- Zatiaľ čo sa tekutina redukuje, dajte zvyšných 40 g masla do malej misky, pridajte múku a malou lyžičkou premiešajte do hladkej pasty.
- Akonáhle sa vínna zmes zredukuje, stiahnite teplotu na minimum a vyberte vetvičky tymiánu.
- Do vriacej tekutiny zašľaháme múku a maslovú pastu po lyžiciach a niekoľko minút dusíme, kým omáčka nezhustne.
- Na bábiku si pred pečením nechajte mäso 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote.
- Nastavte mriežku rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 200 °C.
- Hovädzie mäso po celom povrchu ochutíme kóšer soľou a korením.
- Rozohrejte olej na panvici vhodné do rúry na stredne vysokú teplotu, kým nebude takmer fajčiť.
- Opekajte, kým zo všetkých strán okrem jednej nezhnedne, celkom asi 10 minút.
- Bábiku otočte tak, aby bola neopečená strana dole, a panvicu preložte priamo do predhriatej rúry.
- Pečte asi 15 – 20 minút.
- Mäso preložte na doštičku a nechajte voľne prikryté hliníkovou fóliou 10 až 15 minút odpočívať.
- Postavte panvicu na sporák a pridajte vývar.
- Vývar priveďte do varu.
- Pridajte vývar do omáčky z červeného vína a potom omáčku priveďte do varu.
- Bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s omáčku z červeného vína.
Neviete, aká príloha sa k tomuto receptu na roastbeef hodí? Prihoďte k nemu aj jeden z týchto lahodných nápadov na pečené zemiaky z rúry .