Šťavnatá bravčová bábika obalená v chrumkavej slanine, plnená chutnou zmesou šampiňónov a špenátu, podávaná s krémovou omáčkou z kozieho syra a dijonskej horčice je úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 340 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 1 lyžička tymiánu, nasekaného
- soľ a korenie na dochutenie
- 280 g špenátu, nahrubo nakrájaného
Na bábiku:
- 500 g bravčovej bábiky, zbavené tuku
- 12 prúžkov slaniny
Na omáčku:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 170 g kozieho syra, rozdrobeného
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Najprv si pripravte náplň.
- Rozpustite maslo a rozohrejte olej na panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a šampiňóny a restujte, kým šampiňóny nepustia tekutinu a tekutina sa neodparí, asi 10-15 minút.
- Potom pridajte cesnak a tymián, restujte do rozvoňania, asi minútu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pridajte špenát, nechajte zvädnúť a vodu uvoľnenú zo špenátu použite na odglazovanie panvice.
- Varte, kým sa voda zo špenátu neodparí, asi 3–5 minút.
- Dajte panvicu stranou.
- Bábiku pozdĺžne rozrežte takmer celú, ponechajte asi 1 cm.
- Otvorte ju ako knihu a roztlčte kuchynskou paličkou, kým nebude rovnomerne tenká, asi 1 cm.
- Rozložte náplň na bábiku a ponechajte cca centrimeter voľný okolo okrajov.
- Bábiku pozdĺžne zrolujte.
- Slaninu rozložte na papier na pečenie tak, aby sa okraje trochu prekrývali, položte na ňu zrolovanú bábiku a pomocou papiera na pečenie slaninu ľahko zrolujte okolo bábiky.
- Umiestnite bábiku na mriežku na plech švom dole a pečte v predhriatej rúre na 200 ° C, kým nedosiahne 63-71 ° C v závislosti na tom, ako veľmi ju chcete mať prepečenú, asi 40 minút.
- Pokiaľ slanina nie je dokonale chrumkavá, pečte ešte niekoľko minút, kým nebude.
- Vyberte z rúry, zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Medzitým rozpustite maslo v hrnci na strednom plameni, kým nezpení, vmiešajte múku a opekajte do svetlo zlatohnedej farby.
- Potom pridajte mlieko a varte, kým zmes nezhustne.
- Pridajte kozí syr a varte, kým sa nerozpustí.
- Vmiešajte citrónovú šťavu, horčicu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Nakrájanú bábiku servírujte s omáčkou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?