Šampiňóny hravo dochutia akýkoľvek pokrm. Tento recept vyzerá síce zložito, ale jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Výhodou je, že sa celé pripravia z jedného hrnca, alebo skôr panvice. Relatívne povedané stačí 30 minút a máte lahodnú večeru či obed.
Ingrediencie:
- 1 200 g bravčovej bábiky
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 polievková lyžica sušeného cesnaku
- 1 lyžica cibuľového prášku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
- 600 g šampiňónov Portabella nakrájaných na plátky
- 2 nakrájané strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice bieleho vína
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Petržlen alebo čerstvá pažítka na ozdobu
Postup:
- Bravčovú bábiku nakrájame na cca 4 – 5 cm hrubé plátky.
- Na tácke alebo v miske zmiešame múku, sušený cesnak, cibuľový prášok, papriku, soľ aj korenie.
- Jednotlivé plátky bábiky dôkladne obalíme v pripravenej zmesi múky s korením.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a bábiku na ňom orestujeme z oboch strán pri stredne vysokej teplote dozlatista.
- Takto osmažené bábiky dáme najlepšie do termomisy či na zahriaty tanier a odložíme bokom na teplé miesto.
- Do panvice pridáme lyžicu masla, rozpustíme a prihodíme nakrájanú cibuľu a huby.
- Restujeme, kým huby nezhnednú a cibuľa nebude skaramelizovaná. Vhodíme cesnak a po dobu jednej minúty restujeme.
- Vmiešame kukuričný škrob, prilejeme biele víno, kurací vývar a starostlivo miešame, aby sa všetky kúsky odlepili od stien panvy.
- Nakoniec primiešame kyslú smotanu a vložíme späť plátky bravčovej bábiky
- Necháme 2 – 3 minúty povariť, aby omáčka zhustla. Potom podľa chuti ešte dosolíme, prípadne aj pridáme korenie.
- Cestoviny penne uvaríme podľa návodu, precedíme, vhodíme do panvice a jemne premiešame so smotanovou omáčkou.
- Ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Potom už len stačí naservírovať.