Táto pečená plnená bábika je úplne luxusná a kombinuje samé lahodné chute. Sušené slivky, pancetta, lieskové orechy, šalvia a kozí syr v šťavnatej bravčovej bábike vám zaručia úplný chuťový orgazmus, ktorý si budete chcieť opakovať stále a stále dookola.
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová bábika, zbavená striebornej kože
- 1 šálka sušených sliviek, nakrájaných na malé kocky
- ½ šálky nasekaných opečených lieskových orechov
- 2 lyžice nasekanej čerstvej šalvie
- 1 šalotka, nasekané
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 110 g pancetty, nakrájané na malé kúsky
- 170 g kozieho syra chevre
- ½ šálky bieleho vína
- olej na varenie podľa potreby
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni orestujte pancettu do chrumkava.
- Pridajte šalotku, cesnak, sušené slivky a bylinky a restujte, kým šalotka nezosklovatí.
- Zmes sceďte z tuku, preložte do misky a dajte bokom.
- Tuk v panvici si nechajte na neskôr.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Odrežte striebornú kožu z bábiky a ostrým nožom v bábike urobte hlboký zárez po jej dĺžke, ponechajte asi 2,5 kus nedotknutý.
- Otvorte bábiku ako knihu a vložte ju medzi dva veľké kusy potravinárskej fólie.
- Pomocou paličky na mäso mäso rozklepte na hrúbku cca 1 cm.
- Odstráňte fóliu a do vychladnutej náplne vmiešajte kozí syr a lieskové orechy.
- Náplň rovnomerne rozprestrite ma mäso a ponechajte aspoň 1 cm okraja na každej strane.
- Plnenú bábiku pevne zrolujte (začnete od dlhého konca).
- Kuchynským povrázkom roládu zviažte aspoň na piatich miestach.
- Zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte tuk z pancetty, kým nebude horúci a pridajte bábiku lícom dole v mieste, kde sa roláda spája.
- Opekajte 2-3 minúty z každej strany.
- Preneste panvicu do rúry a pečte 20 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso neukáže 63 °C.
- Plnenú bábiku preložte na doštičku.
- Na dno panvice pridajte biele víno a nechajte prevariť.
- Bravčové mäso potrite omáčkou z panvice a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Nakrájajte na 6-8 kúskov a podávajte podľa potreby s ďalšou omáčkou.