Fantastický recept na údenú bábiku s bohatou a chutnou omáčkou z černíc a bourbonu si musí zamilovať úplne každý! Vychutnajte si dokonalú kombináciu bravčového mäsa a sladkej a slanej chuti.
Čo budete potrebovať
Na bravčovú bábiku:
- 1 kg bravčovej bábiky (2 bravčové bábiky), bez striebornej kože
- 1 lyžica dijonskej horčice,
- 2 lyžice BBQ korenia
Na omáčku:
- 480 g čerstvých černíc
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- ¼ šálky bourbone
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice nakrájané šalotky
- ¼ šálky balzamikového octu
- 2 lyžičky čerstvého nasekaného rozmarínu
- ½ lyžičky cukru (voliteľne)
Postup
- Nastavte udiareň na 107-121 stupňov Celzia a dajte do nej ovocné drevo.
- Černice opláchnite a vložte do sklenenej zapekacej misy (ideálne s rozmermi 20×20 cm).
- Zmiešajte s 1 lyžicou cukru, 1 lyžičkou soli a ¼ šálkou bourbonu.
- Dajte do udiarne a úďte 90 minút, potom vyberte.
- Do malého hrnca pridajte extra panenský olivový olej a šalotku restujte na strednom plameni asi 3 – 5 minút.
- Pridajte balzamikový ocot a priveďte do varu.
- Pridajte údenú černicovú zmes a rozmarín.
- Nechajte všetko spoločne variť asi 5 minút za častého miešania.
- Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky roztlačte černice, aby ste ich rozdrvili do hustej omáčky.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Pokiaľ nie je omáčka dosť sladká, pridajte ďalšie ½ lyžičky cukru naraz.
- Na mäso si tiež pripravte udiareň na 107 až 121 stupňov Celzia a dajte do nej ovocné drevo, napríklad z jablone alebo čerešne.
- Bravčovú bábiku potrite vrstvou dijonskej horčice a potom ju posypte BBQ korením.
- Dajte do udiarne a uďte až 90 minút alebo kým vnútorná teplota v najhrubšej časti bábiky nebude 60 stupňov Celzia.
- Vyberte a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Nakrájajte a pokvapkajte černicovou omáčkou.
- Nechajte si chutiť!