Šťavnatá, dokonale prepečená bravčová bábika, obalená v prosciutte, šampiňónoch a maslovom lístkovom ceste sa stane vašou novou obľúbenou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí aj na slávnostnejšie príležitosti. A čo je ešte lepšie, jej príprava je oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať!
Čo budete potrebovať
- 500 g bravčovej bábiky
- 1 lyžica oleja neutrálnej chuti
- 2 lyžice masla
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na kocky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- malý zväzok čerstvého tymiánu (len listy)
- 50 ml bieleho vína
- 250 g lístkového cesta
- 6 plátkov prosciutta alebo parmskej šunky
- 1 lyžica horčice
- malý zväzok čerstvej šalvie (nasekané listy)
- 1 vajce, rozšľahané
- morská soľ a čierne korenie
Na omáčku:
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 lyžice horčice
- 125 ml kuracieho vývaru
- 125 ml bieleho vína
- 50 ml smotany na varenie
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- morská soľ a čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Z bábiky odstráňte striebornú kožu a odrežte všetky tenké konce.
- Bábiku zo všetkých strán dobre osoľte a okoreňte, potom vo veľkej panvici rozohrejte olej, kým nebude veľmi horúci.
- Bravčové mäso opečte zo všetkých strán, potom vyberte z panvice a dajte bokom.
- Nastavte plameň na strednú teplotu a na panvici rozpustite maslo.
- Restujte šampiňóny, cibuľu a tymian, kým nezmäknú a nezezlátnu, asi 8 minút.
- Dochuťte soľou a korením, potom na panvicu nalejte biele víno a drevenou stierkou zoškrabnite všetky pripečené kúsky.
- Varte, kým sa tekutina neodparí, potom stiahnite z platne a nechajte vychladnúť.
- Cesto rozvaľkajte na štvorec cca 30 x 30 cm, položte naň plátky prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú.
- Potrite horčicou, posypte lístkami šalvie a potom zmes šampiňónov a cibule rovnomerne rozprestrite na prosciutto.
- Na šampiňóny položte bravčové mäso, potom cesto zrolujte a konce zastrčte pod neho.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dobre potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte v predhriatej rúre 30-35 minút do zlatista.
- Zatiaľ čo sa Wellington pečie, pripravte si omáčku.
- V rovnakej panvici, ktorú ste použili na šampiňóny, rozohrejte maslo a nechajte ho rozpustiť.
- Jemne restujte cibuľu 5 minút, kým nezmäkne.
- Vmiešajte horčicu a varte 1 minútu, potom zalejte kuracím vývarom a bielym vínom.
- Za stáleho miešania priveďte do varu a potom vmiešajte smotanu a tymián.
- Varte 5 minút do mierneho zhustnutia, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zložte z platne, prikryte a udržujte v teple.
- Keď je Wellington upečený, vyberte ho z rúry a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Potom nakrájajte zúbkovaným nožom a podávajte so zelenými fazuľkami a smotanovou omáčkou.