Dokonalá šampiňónová omáčka prevoňaná čerstvými bylinkami, pomarančovou kôrou a cesnakom, podávaná spolu s krehkým bravčovým mäsom a varenou polentou, sa stane obľúbeným víkendovým pokrmom vašej rodiny.
Čo budete potrebovať
- 1 kg bravčovej pečienky bez kosti, previazané kuchynským povrázkom
- 1 a 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice olivového oleja
- 500 g bielych šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 8 malých jarných cibuliek, orezaných, použite iba biele časti
- 3 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1/2 šálky bieleho vína Muškát
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 3 vetvičky rozmarínu
- 6 vetvička tymiánu
- 8 prúžkov pomarančovej kôry o veľkosti cca 7,5 cm
- varená polenta, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Bravčové mäso rovnomerne posypte soľou a korením.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte na panvicu bravčovú pečienku a opekajte, nerušene, dozlatista, z jednej strany (zaberie to cca 3 minúty).
- Mäso takto opekajte zo všetkých strán.
- Mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte do panvice šampiňóny, cibuľu a cesnak a restujte za častého miešania, kým sa tekutina zo šampiňónov neuvoľní a neodparí, asi 8 minút.
- Pridajte víno.
- Varte, zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice, kým sa víno nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
- Pridajte vývar, rozmarín a tymian; varte nerušene 3 minúty.
- Vráťte bravčové mäso do panvice.
- Prikryte, preneste do predhriatej rúry a pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nezaznamená 54 C, asi 30 minút.
- Vyberte panvicu z rúry.
- Preneste bravčové mäso na doštičku a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Medzitým do šampiňónovej zmesi v panvici pridajte prúžky pomarančovej kôry.
- Priveďte omáčku do varu na stredne vysokom plameni a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 3 minúty.
- Vyhoďte prúžky pomarančovej kôry, rozmarín a tymián.
- Odstráňte a zlikvidujte povrázok z bravčového mäsa.
- Nakrájajte bravčové mäso cez vlákna.
- Podávajte mäso naservírované na polente so šampiňónovou zmesou.
- Dobrú chuť!