Táto bravčová pečienka potretá cesnakovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusnou omáčkou z bravčového výpeku a smotany vás úplne odzbrojí. Pritom sa jedná o neuveriteľne jednoduchý pokrm, na ktorý ani nepotrebujete žiadne náročné ingrediencie.
Čo budete potrebovať
Na bravčové mäso:
- 1,5 až 2 kg bravčovej pečienky bez kosti
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 lyžica lisovaného cesnaku
- 1 lyžica sušeného rozmarínu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
- 1 lyžica sušeného tymiánu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ šálky suchého bieleho vína, ako je sauvignon blanc alebo pinot gris
Na omáčku:
- 2 lyžice zmäknutého masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ šálky kuracieho alebo hovädzieho vývaru
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
- Bravčové mäso prepichnite ostrým nožom na 5 alebo 6 miestach.
- Mäso zo všetkých strán potrite cesnakovo-bylinkovou zmesou.
- Zabaľte do alobalu a preneste do chladničky na 2 až 24 hodín marinovať.
- Pokiaľ chcete, môžete bravčové mäso piecť ihneď po nanesení bylinkovej zmesi.
- Pečenie vyberte z chladničky a pred pečením nechajte 45 minút až 1 hodinu odpočívať na doske zabalenej v alobale.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Nakvapkajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice vhodnej do rúry a dajte na vysoký plameň.
- Keď je olej rozpálený, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, kým nezozlátne.
- Otočte ho tučnou stranou nahor a stiahnite z ohňa.
- Nalejte víno do panvice okolo pečienky a prikryte ju pokrievkou (ak vaša panvica nemá pokrievku, ktorá by pasovala, použite alobal).
- Preneste do rúry a pečte 45 minút, potom snímte pokrievku a pečte ďalších 20 až 30 minút alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa nedosiahne aspoň 63 stupňov Celzia a nie viac ako 68 stupňov Celzia.
- Vyberte panvicu z rúry, preložte mäso na doštičku a zakryte ho plátkom alobalu.
- Pred krájaním nechajte 15 minút odpočinúť.
- Zatiaľ čo bravčové odpočíva, pripravte si omáčku.
- Do malej misky pridajte zmäknuté maslo a múku a vidličkou prepracujte, kým sa nespoja do hladkej pasty.
- Panvicu s bravčovým výpekom dajte na stredný plameň a pridajte vývar.
- Šľahajte a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna.
- Pridajte zmes masla a múky.
- Intenzívne šľahajte, kým sa maslová zmes nerozpustí v omáčke.
- Priveďte zmes k miernemu varu, potom znížte plameň a pridajte smotanu.
- Varte 3 až 4 minúty alebo do zhustnutia.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
- Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou.