Bravčová pečienka na bylinkách s omáčkou

Bravčová pečienka na bylinkách s omáčkou

Táto bravčová pečienka potretá cesnakovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusnou omáčkou z bravčového výpeku a smotany vás úplne odzbrojí. Pritom sa jedná o neuveriteľne jednoduchý pokrm, na ktorý ani nepotrebujete žiadne náročné ingrediencie.

Čo budete potrebovať

Na bravčové mäso:

  • 1,5 až 2 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 lyžica lisovaného cesnaku
  • 1 lyžica sušeného rozmarínu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
  • 1 lyžica sušeného tymiánu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • ½ šálky suchého bieleho vína, ako je sauvignon blanc alebo pinot gris

Na omáčku:

  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ šálky kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • ¼ šálky smotany na šľahanie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
  • Bravčové mäso prepichnite ostrým nožom na 5 alebo 6 miestach.
  • Mäso zo všetkých strán potrite cesnakovo-bylinkovou zmesou.
  • Zabaľte do alobalu a preneste do chladničky na 2 až 24 hodín marinovať.
  • Pokiaľ chcete, môžete bravčové mäso piecť ihneď po nanesení bylinkovej zmesi.
  • Pečenie vyberte z chladničky a pred pečením nechajte 45 minút až 1 hodinu odpočívať na doske zabalenej v alobale.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Nakvapkajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice vhodnej do rúry a dajte na vysoký plameň.
  • Keď je olej rozpálený, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, kým nezozlátne.
  • Otočte ho tučnou stranou nahor a stiahnite z ohňa.
  • Nalejte víno do panvice okolo pečienky a prikryte ju pokrievkou (ak vaša panvica nemá pokrievku, ktorá by pasovala, použite alobal).
  • Preneste do rúry a pečte 45 minút, potom snímte pokrievku a pečte ďalších 20 až 30 minút alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa nedosiahne aspoň 63 stupňov Celzia a nie viac ako 68 stupňov Celzia.
  • Vyberte panvicu z rúry, preložte mäso na doštičku a zakryte ho plátkom alobalu.
  • Pred krájaním nechajte 15 minút odpočinúť.
  • Zatiaľ čo bravčové odpočíva, pripravte si omáčku.
  • Do malej misky pridajte zmäknuté maslo a múku a vidličkou prepracujte, kým sa nespoja do hladkej pasty.
  • Panvicu s bravčovým výpekom dajte na stredný plameň a pridajte vývar.
  • Šľahajte a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna.
  • Pridajte zmes masla a múky.
  • Intenzívne šľahajte, kým sa maslová zmes nerozpustí v omáčke.
  • Priveďte zmes k miernemu varu, potom znížte plameň a pridajte smotanu.
  • Varte 3 až 4 minúty alebo do zhustnutia.
  • Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
  • Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou.
Plátky bravčovej pečienky na tanieri so zemiakovou kašou a fazuľkami zalievané omáčkou z bravčového výpeku a smotany.
www.fromvalerieskitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.