Toto bravčové mäso bohato posypané čerstvými bylinkami a pečené v rúre, kým nebude dokonale krehké a šťavnaté vo vnútri a chrumkavé na povrchu, je úplnou pochúťkou, ktorú si obľúbi celá vaša rodina. Pre ešte väčšiu dokonalosť pečienku podávajte s lahodnou omáčkou zo šampiňónov, sherry a sójovej omáčky!
Čo budete potrebovať
Na bravčové mäso:
- 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo 1/2 lyžičky sušených lístkov tymiánu
- ½ lyžičky soli
- 1/2 lyžičky semienok koriandra
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
Na omáčku:
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka nakrájaná na tenké plátky
- 1 šálka suchého sherry alebo suchého vermútu
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Semená koriandra rozdrvte v mažiari.
- Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte spolu so semienkami koriandra.
- V malej miske premiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
- Bravčové mäso potrite korením a poklepte, aby korenie dobre držalo.
- Mäso položte na mriežku, ktorú dajte na plech na pečenie vyložený alobalom.
- Uistite sa, že tuková časť mäsa je hore.
- Teplomer na mäso vložte do stredu najhrubšej časti mäsa a pečte 15 minút.
- Znížte teplotu na 160 stupňov Celzia a pokračujte v pečení, kým teplota na teplomere neukáže 60 stupňov Celzia (to by malo trvať asi 50 až 70 minút).
- Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočinúť.
- Medzitým rozohrejte olej na panvici na stredne vysokom plameni.
- Opekajte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte šampiňóny a pokračujte v opekaní ďalších asi 5 minút, kým šampiňóny nezačnú hnednúť.
- Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Zalejte kuracím vývarom a sójovou omáčkou.
- Priveďte do varu.
- Pridajte zmes kukuričného škrobu a varte asi 2 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Bravčové pečenie podávajte s obľúbenou prílohou a šampiňónovou omáčkou.
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?