Tento lahodný recept na pečeni z bravčového mäsa s omáčkou z karamelizovanej cibule je ideálny pre nedeľnú večeru! Nie je totiž nič lepšie ako túto dobrotu zdieľať s priateľmi a rodinou, obzvlášť keď si k nej pripravíte lahodné chlpaté knedle !
Čo budeme potrebovať
- 900 g bravčovej bábiky
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička horčica
- 2 polievkové lyžice Worcesterskej omáčky
- 90 g masla
- 1 polievková lyžica zmesi sušených bylín (bazalka, oregano a/alebo tymián)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na omáčku
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 30 g múky
- 480 ml vývaru
- soľ
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Opláchnite a osušte bravčovú bábiku a potom dochuťte soľou a korením.
- Rozpáľte veľkú panvicu vhodnú do rúry na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte olej a potom opečte bravčovú bábiku zo všetkých strán, kým sa nevytvorí kôrka, asi 1 minútu z každej strany.
- Vyberte bravčovú bábiku z panvice a posypte ju sušenými bylinkami.
- Na rovnakú panvicu pridajte maslo, cesnak, worcesterskú omáčku a horčicu.
- Omáčku miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí. Vložte bravčovú bábiku späť do panvice a nalejte na ňu trochu omáčky.
- Bravčovú bábiku prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 30 minút.
- Odstráňte fóliu, nalejte na chrbát trochu ďalšej omáčky a varte asi ďalších 30 minút.
- Vyberte bravčovú bábiku z panvice a zakryte alobalom, aby asi 15 minút odpočívala.
- Medzitým si zahrejte rovnakú panvicu.
- Pridajte cibuľu a opekajte dozlatista asi 5 minút.
- Vmiešajte múku. Postupne zašľahajte vývar, kým sa nezapracuje a nespojí. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Znížte teplotu na strednú, často miešajte, varte do zhustnutia, asi 5 minút v závislosti od preferovanej hustoty.
- Bravčovú bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s cibuľovou omáčkou.