Jednou z najznámejších úprav pečienka je tá s hubami. Mäso môžete piecť priamo s hubami a omáčkou, v našom recepte sa však pozrieme na trochu iný spôsob úpravy bravčového mäsa na hubách. Máte nejaké huby navyše? Pozrite sa na naše tipy ako prebytočné huby správne uchovávať.
Ingrediencie:
Na mäso
- 600 g bravčovej pečienky
- 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 ½ lyžičky sušenej šalvie
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo pár vetvička čerstvého)
- 1 lyžička hrubozrnnej soli
- 3 strúčiky cesnaku
Na omáčku
- 500 g čerstvých húb (hríbiky alebo šampiňóny)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 350 ml kuracieho vývaru
- 100 ml červeného vína
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu rozpusteného v 1 lyžici vody
- soľ
- korenie
Postup:
Príprava mäsa
- V malej miske zmiešajte všetko korenie.
- Korením posypte mäso a premačkajte tak, aby na mäsu dobre držalo.
- Pečenie vložte do pekáča a dajte piecť do rúry predhriatej na 220 °C. Pečte po dobu 15 minút a potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte zhruba ďalšie 1 ½ hodiny.
- Pred podávaním nechajte mäso 10-15 minút odpočívať, až potom nakrájajte.
Príprava omáčky
- Na strednom ohni zahrejte olej. Orestujte rozotrený cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte huby a restujte po dobu 4-5 minút.
- Pridajte víno, 200 ml kuracieho vývaru a duste, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Potom pridajte zvyšok vývaru a sójovú omáčku. Priveďte do varu.
- Vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vody a duste ďalšie 2 – 3 minúty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Mäso prelejte hubovou omáčkou a podávajte s ryžou.