Táto bravčová pečienka s čerstvými bylinkami, pečená v rúre, je hore krásne chrumkavá a vo vnútri dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná hubová omáčka jej dodáva ešte lepšiu chuť. Buďte si istí, že s ňou každého ohromíte!
Ingrediencie
Bravčová pečienka
- cca 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 2 lyžice čerstvej šalvie, nasekané (alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie)
- 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky koriandra
- 2 drvené strúčiky cesnaku
Hubová omáčka
- 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- 1 šálka suchého sherry (alebo suchého vermútu)
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v 1 lyžici vody)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Rozdrvte semienka koriandra v miske.
- Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte ich spolu so semienkami koriandra.
- V malej miske zmiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
- Bravčovú pečienku posypte korením a mäso naklepte, aby korenie dobre držalo.
- Umiestnite pečienku na rošt umiestnený nad pekáčom vyloženým alobalom.
- Uistite sa, že je tuková čiapočka hore.
- Pečte 15 minút.
- Znížte teplotu na 160 ° C a pokračujte v pečení, kým teplota v strede najsilnejšej časti mäsa nedosiahne 60 ° C, teda asi 50 – 70 minút.
- Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým rozpáľte na panvici olej.
- Restujte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte huby a pokračujte v restovaní ďalších asi 5 minút, kým huby nezačnú hnednúť.
- Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Prilejte kuracie vývar a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu.
- Pridajte kukuričný škrob a duste asi 2 minúty, kým nezhustne.
- Dosoľte a dokoreníme.
- Podávajte s vašou obľúbenou prílohou (skvelá je napríklad zemiaková kaša s cesnakom).