Tento recept sa vám bude zdať na hony vzdialený od tej klasiky, ktorú poznáme my. Napriek tomu sa skutočne jedná o jednu z variant pliecka na smotane, len tá smotana je v tomto prípade súčasťou luxusnej omáčky. Príprava je jednoduchá a zvládne to naozaj každý. Mäsko je vo finále šťavnaté as omáčkou má úplne dokonalú chuť.
Ingrediencie:
- 3 kg bravčové pliecko bez kosti
- Extra panenský olivový olej
- Morská soľ podľa chuti
- 3 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 450 ml smotany
- 3 lyžice kremžskej horčice
- 1 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
Postup:
- Najskôr si predhrejte rúru na pečenie na 230 °C.
- Potrite mäso olejom a osoľte morskou soľou.
- Pripravte si pekáč s roštom a umiestnite naň mäso.
- Nalejte trochu vody na dno.
- Vložte do rúry a pečte 30 – 40 minút.
- Potom stiahnite teplotu na 160 ° C a nechajte mäso pomaly piecť 1 1/2 hodiny.
- Keď sa vám bude zdať mäso ešte málo upečené, nechajte ho piecť ešte ďalších 30 minút.
- Po upečení mäso z rúry nevyberajte. Iba otvorte dvierka a nechce ho v rúre odpočívať 20 minút.
- Medzitým čo bude mäso odpočívať, pripravte si omáčku.
- Kurací vývar dajte do hrnca a nechajte ho povariť, až sa zhruba polovica tekutiny odparí.
- Odstavte a za stáleho miešania prilejte smotanu.
- Vráťte hrniec na sporák a na miernom ohni priveďte pomaly do varu.
- Pridajte horčicu a nechajte variť cca 20 minút.
- Okoreňte a podľa chuti prípadne ešte prisoľte.