Tento recept na krehké a šťavnaté bravčové mäso pečené na cesnaku a bylinkách a preliate bohatou šampiňónovou omáčkou je lahodný a pôsobivý a skvele sa hodí ako na špeciálne príležitosti, tak ako večera o všednom dni.
Čo budete potrebovať
Na bravčovú pečienku:
- 1,2 kg bravčovej pečienky
- 3 lyžice talianskeho korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 3 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 340 g nakrájaných bielych šampiňónov
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- ¼ šálky bieleho vína
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 lyžica kukuričného škrobu rozmiešaná v 1 lyžici vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 220º C.
- V malej miske zmiešajte talianske korenie, soľ, korenie, cesnak a olivový olej.
- Vložte mäso do nádoby na pečenie vyloženej alobalom alebo papierom na pečenie.
- Rovnomerne potrite mäso potrite zmesou korenia zo všetkých strán.
- Pečte 45–60 minút, aby ste dosiahli vnútornú teplotu mäsa 62 stupňov Celzia pre medium-rare alebo 71 stupňov Celzia pre medium.
- Vyberte a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
- Nakrájajte na plátky a podávajte.
- Než sa vám mäso upečie, pripravte si omáčku.
- Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cesnak a restujte 2 minúty do svetlo zlatej farby.
- Pridajte šampiňóny, soľ a korenie a restujte 5–7 minút.
- Vmiešajte biele víno a varte 3–4 minúty, aby sa odparila väčšina tekutiny.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte smotanu a kukuričný škrob.
- Varte 5 minút za častého miešania, aby omáčka zhustla.
- Upečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte ich lyžicou omáčkou a voliteľne ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Máme pre vás aj ďalšie zaujímavé šampiňónové recepty , ktoré sa hodia pre akúkoľvek príležitosť. Pochutnáte si!