Recepty z pomalého hrnca sú výborné a navyše jednoduché na prípravu. A presne taký je aj tento recept. Kombinácia bravčového mäsa, sušených brusníc, černicovej marmelády, cibule a chili je úplne dokonalá a vy už si na iný pokrm z bravčovej pečienky ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká biela cibuľa, nakrájaná
- 1 šálka sušených brusníc
- 1/4 šálky černicovej marmelády
- 1 lyžička chilli prášku
- 1 bobkový list
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 1 šálka vody
Postup
- Bravčové mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte veľkú liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Na panvicu pridajte olej a akonáhle je olej rozpálený, pridajte bravčovú pečienku a opekajte 2-3 minúty zo všetkých strán.
- Bravčové mäso preložte do pomalého hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, sušenými brusnicami, marmeládou, korením a vývarom.
- Nalejte vodu do panvice, v ktorej ste opekali mäso a oškrabajte všetky kúsky v panvici.
- Nalejte túto tekutinu na mäso v pomalom hrnci.
- Pomalý hrniec prikryte a varte na najvyššom stupni 90–120 minút.
- Otestujte teplotu bravčového mäsa teplomerom na mäso.
- V najhrubšej časti pečienky by mal ukazovať 63-65°C.
- Mäso vyberte na servírovaciu tácku a podľa potreby omáčku zahustite ďalším varením v pomalom hrnci niekoľko minút (alebo zmiešaním lyžičky kukuričného škrobu s lyžičkou vody do hladka a všľahaním do omáčky).
- Nakrájajte pečienku na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
- Bravčové mäso podávajte preliate omáčkou z pomalého hrnca.
A čo také recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa ? Skúste ich zapečené aj grilované!