Kotlety si môžeme pripraviť na mnoho spôsobov a keď sa k tomu pridajú tie správne suroviny, máme dokonalú pochúťku. Tento recept je určený pre každého, kto miluje ázijskú kuchyňu a rád sa inšpiruje ich zaujímavými receptami.
Ingrediencie:
- 4 lyžičky kukuričného škrobu
- 6 polievkových lyžíc sójovej omáčky
- 500 g bravčových kotliet bez kosti
- 1 hrnček nevarenej dlhozrnnej ryže
- 1/4 hrnčeka vody
- 4 lyžičky hoisin omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 lyžica arašidového oleja
- 250 g čerstvých húb (šampiňóny, hríb smrekový, shii-take alebo hliva ustricová)
- 4 jarné cibuľky
- 1 žltá cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžičku sušenej červenej papriky
- 2 lyžice čerstvého pomarančovej šťavy (ak nemáme, môžeme použiť aj džús)
Postup:
- Kotlety nakrájame na tenké prúžky a huby aj očistené cibuľky s klasickou cibuľou na plátky.
- Cesnak olúpeme a na lise prelisujeme, prípadne pomocou noža rozotrieme na doske, pokiaľ nemáme lis.
- Ryžu uvaríme presne podľa pokynov, ktoré sú uvedené na obale. Po uvarení ju udržujeme v teple.
- Do misky dáme 2 lyžičky kukuričného škrobu, 2 lyžice sójovej omáčky, premiešame, aby bola zmes hladká, a vložíme do nej nakrájané kotlety. Odložíme nabok a necháme odpočívať 15 – 20 minút.
- V inej miske potom zmiešame zvyšné 2 lyžičky kukuričného škrobu, 4 lyžice sójovej omáčky, 1/4 hrnčeka vody a 4 lyžičky hoisin omáčky.
- Vo veľkej panvici (ideálne keď máme panvicu Wok) zahrejeme oba druhy oleja na strednú teplotu po dobu cca 2 minút.
- Pridáme bravčové mäso aj s marinádou a za stáleho miešania smažíme 3 – 4 minúty, až kým mäso nezačne chytať hnedý nádych.
- Prihodíme nakrájané huby, cibuľu, jarné cibuľky, zázvor aj sušenú papriku, premiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.
- Potom vmiešame tekutú sme s hoisin omáčkou a varíme ďalšiu minútu.
- Nakoniec vmiešame pomarančový džús a odstavíme.
- Podávame s ryžou a ozdobíme podľa fantázie, napríklad kúskom papriky, bylinkami, ale aj plátkami cesnaku alebo napríklad nasekanými jarnými cibuľkami.