Plátky z bravčovej plece varené v pomalom hrnci spolu s luxusnou omáčkou zo šampiňónov a zemiakmi sú skvelým obedom, ktorý si zvládnete pripraviť aj cez noc.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1,2 kg bravčové pliecko
- 1 žltá cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 230 g šampiňónov
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky sušeného estragónu
- 800 g zemiakov (asi 4 stredné zemiaky)
- 1/4 šálky smotany na varenie, zahriate
- kukuričný škrob a voda
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Orežte bravčovú pliecko od prebytočného tuku a nakrájajte ju na steaky.
- Bravčové steaky výdatne osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni na sporáku.
- Pridajte olej a nechajte minútu zahrievať.
- Usporiadajte steaky tak, aby sa dotýkali dna panvice (možno budete musieť pracovať po dávkach).
- Nechajte steaky opekať 5 minút.
- Celých 5 minút sa steaky nehýbte ani ich neprevracajte.
- Zatiaľ čo sa mäso opeká, pripravte si zeleninu.
- Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak nasekajte a zemiaky olúpte.
- Zemiaky nakrájajte na 0,5 cm kolieska.
- Nakrájajte šampiňóny.
- Po uplynutí 5 minút vyberte steaky z panvice a vložte ich do pomalého hrnca.
- Stačí ich opiecť z jednej strany, ale môžete aj z druhej, je to na vás.
- Do rozpálenej panvice pridajte cibuľu a restujte 3 minúty.
- Pridajte cesnak a restujte ešte 1 minútu.
- Zalejte kuracím vývarom a premiešajte.
- Pridajte zmes do pomalého hrnca.
- Do pomalého hrnca vmiešajte šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
- Umiestnite zemiaky do nádoby vhodnej do rúry, ktorá sa zmestí do vášho pomalého hrnca.
- Zemiaky osoľte, okoreňte a premiešajte.
- Zakryte nádobu alobalom.
- Položte nádobu do pomalého hrnca na bravčové mäso.
- Pomalý hrniec prikryte pokrievkou a varte na nízkej teplote po dobu 8 hodín.
- Opatrne vyberte nádobu so zemiakmi a dajte bokom.
- Do omáčky prilejte smotanu.
- Zapnite pomalý hrniec na vysoký stupeň.
- Zmiešajte 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody v malej miske a premiešajte do hladka.
- Do omáčky vmiešajte kašičku z kukuričného škrobu a nechajte omáčku bez pokrievky hustnúť asi 30 minút.
- Akonáhle omáčka zhustne, osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Zemiaky podávajte s omáčkou so šampiňónmi a bravčovým mäsom.
- Na zemiaky podávajte omáčku, huby a bravčové mäso.
Stále ešte nie ste majiteľom hrnca na pomalé varenie? Potom si prečítajte naše recenzie tých najlepších pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?