Kto si počká, ten sa dočká! A presne to isté platí o tomto recepte na grilované rebrá! Chce to čas, aby sa mäso dokonale rozpadalo. Pridajte k nim chrumkavé hranolčeky zo sladkých zemiakov a máte na stole jedlo snov!
Čo budeme potrebovať
Na rebrá
- 2 kg bravčových rebier
- 2 stopkový zeler (orezaný a rozpolený)
- 1 cibuľa (nahrubo nakrájaná)
- 2 červené čili papričky (pozdĺžne rozpolené)
- 1 celý cesnak (vodorovne rozpolený)
- 250 ml jablčnej šťavy
Na BBQ omáčku
- 125 ml kečupu
- 150 g tmavého cukru
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 1 lyžička pálivej údenej papriky
- 1 lyžička sladkej údené papriky
- 75 ml bieleho vínneho octu
- 50 ml bourbon whisky
Na šalát
- 3 žĺtky
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice jablčného octu
- 300 ml repkového oleja
- 3 lyžice naloženého zeleru
- 2 lyžice nahrubo nasekané čerstvé ploché petržlenové vňate
- morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Rebrá umiestnite o veľkého kastróla s zelerom, cibuľou, chilli, cesnakom a jablčnou šťavou.
- Pridajte toľko vody, aby bol zakrytý obsah v hrnci.
- Zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu.
- Varte 1-1½ hodiny, kým mäso nezmäkne. Čas od času zoberte všetky nečistoty, ktoré sa pri varení vynoria na povrchu.
- Medzitým na barbecue omáčku zahrejte na panvici na strednú teplotu kečup a cukor po dobu 2-3 minút, alebo kým sa cukor nerozpustí v kečupe.
- Pridajte worcesterskú omáčku, údenú papriku a ocot a zmes priveďte do varu.
- Znížte teplotu, kým zmes nezhustne, a varte 4–5 minút alebo do zhustnutia. Vmiešajte bourbon, potom stiahnite z platne a odstavte. Po vychladnutí dajte do chladničky.
- Na zálievku šľahajte vo veľkej mise žĺtky, horčicu a ocot, kým sa dobre nespoja.
- Postupne veľmi tenkým pramienkom za stáleho šľahania pridávajte olej, kým zmes nezhustne a všetok olej sa do nej úplne nezapracuje.
- Zeler dôkladne sceďte a prebytočnú vlhkosť odstráňte pomocou kuchynského papiera.
- Do majonézy vmiešame zeler a petržlen a podľa chuti dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Keď sú rebrá hotové, predhrejte rúru na 240 C, alebo na takú teplotu, ako to len pôjde.
- Vyberte rebrá z hrnca pomocou dierovanej lyžice a preložte na veľký pekáč.
- Potrite rebrá po celom povrchu barbecue omáčkou, potom pečte v rúre 10–15 minút a každých päť minút otočte, pokiaľ nie sú rebrá lepivé a na okrajoch spálené.
- Ak chcete grilované rebrá podávať, dajte rebrá na servírovaciu misu a podávajte so šalátom a zvyšné barbecue omáčku.