Urobte si svoj vlastný domáci tradičný grécky pokrm zabalený v pita s týmto jednoduchým receptom na souvlaki alebo gréckej špízy! Souvlaki sú jedným z najobľúbenejších pouličných jedál v Grécku a má to dobrý dôvod. Pokrm je plnený dobre uvareným a koreneným mäsom so sviežou omáčkou tzatziki a zabalený v lahodne chrumkavej piti. A to je na tom jednoducho to najlepšie!
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 1 bravčovú bábiku (nakrájanú na rezančeky)
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- ½ červenej cibule (nakrájaná na plátky)
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- Lyžica oregana
- Lyžica sušeného tymiánu
- Lyžica sušeného rozmarínu
- ½ lyžice medu
Na omáčku tzatziki
- Uhorku
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml panenského olivového oleja
- 500 g jogurtu
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- Soľ
- Korenie
Na servírovanie
- 4 pita chleby
- Červená cibuľa (nakrájaná)
- Paradajka (nakrájaná na plátky)
- Šalát
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame rezančeky z bravčovej bábiky, cesnak, červenú cibuľu, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice červeného vínneho octu, trochu tymiánu, trochu rozmarínu a všetko premiešame
- Ingrediencie dôkladne premiešame dohromady, aby sa chute prepojili, a nakoniec pridáme ½ lyžice medu
- Misku zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky
- Mäso necháme v marináde aspoň 2 hodiny v chladničke nakladať, najlepšie však cez noc
- Na tepelnú úpravu mäsa si na vysokú panvicu rozpálime veľkú panvicu
- Pridáme bábiku spolu s marinádou, v ktorej sa nakladala
- Mäso z každej strany opekáme bez miešania asi minútu, kým nie je mäso vo vnútri prepečené a na povrchu chrumkavé
- Na prípravu tzatziki omáčky na bravčový gyros nalejte do kuchynského robota olivový olej a cesnak
- Zmes mixujeme, kým sa cesnak nerozdrví na kašičku
- Do veľkej misy nastrúhame uhorku, ochutíme soľou a korením a necháme 10 minút odstáť
- Nastrúhanú uhorku zabalíme do utierky a začneme ju žmýkať, aby sa zbavila prebytočnej vody
- Uhorku vrátime do misy a pridáme rozmixovaný cesnak s olejom, jogurt, 2 lyžice octu z červeného vína, soľ a korenie a premiešame
- Pita chlieb zľahka potrieme z oboch strán olejom a dochutíme soľou, korením a oreganom
- Rúru si zapneme na 250 stupňov
- Na jej dno položíme veľkú panvicu (hore nohami)
- Na nej chlieb položíme pita chleby a opekáme v predhriatej rúre na 250 ° C asi 1 minútu
- Na podávanie potrieme pita chleby trochou domácej tzatziki omáčky a navrch dajte bravčové rezančeky, niekoľko plátkov červenej cibule, pár plátkov nakrájaných paradajok
- Zabalíme a ihneď podávame
Pre rýchlejšiu a jednoduchšiu verziu môžete omáčku tzatziki nahradiť samotným jogurtom alebo horčičnou či majonézovou omáčkou.