Tento autentický grécky pokrm je jednoduchý na prípravu a tak skvele chutí! Užite si ho počas letného grilovania alebo aj kedykoľvek počas roka, napríklad s osviežujúcou omáčkou tzatziki.
Ingrediencie
- 4x 110 g steaky z bravčovej krkovice, nakrájané na kúsky (alebo použite malú 450 g bravčovú pliecku, nakrájanú na kúsky)
- 1 šálka bieleho vína
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžička údené papriky
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžička koreniacej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
Postup
- Namočte asi 8 drevených špajlí do vody alebo si odložte kovové špajle, ktoré použijete pre tento recept (zabránite tak pripáleniu špajlí).
- Bravčové mäso nakrájajte na štvorcové kúsky s dĺžkou asi 3,5 až 5 cm.
- Prešľahajte dohromady víno, citrónovú šťavu, olivový olej, cesnak, papriku, bazalku, petržlen, koreniacu soľ a korenie.
- Na namočené špajle natlačte kúsky bravčového mäsa, asi 4-6 kusov na špíz v závislosti od veľkosti.
- Marinádu nalejte do plytkej nádoby, vložte do nej bravčové špízy a niekoľkokrát otočte, aby sa obalili.
- Zakryte vekom, vložte do chladničky a nechajte 1 až 6 hodín marinovať.
- Rozpáľte gril na stredne vysokú teplotu a potrite olivovým olejom (ak je to nutné).
- Môžete tiež použiť veľkú panvicu alebo grilovaciu panvicu.
- Špízy grilujte asi 3–6 minút z každej strany, kým nie je bravčové mäso prepečené a nedosiahne vnútornú teplotu 65 stupňov Celzia.
- Pred podávaním nechajte 3-5 minút odpočinúť.