Recept na moravského vrabca nebol nikdy jednoduchší! V pár krokoch pred vami bude ležať toto lahodné jedlo, ktorým nikoho neurazíte, ba naopak! Urobte si ho pre istotu viac, pretože sa po ňom len zapráši.
Čo budeme potrebovať
- 2 ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g sadla (na vymazanie pekáča)
- 500 g bravčového pleca
- 250 g bravčového bôčika bez kosti
- 100 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 3 lyžičky soli
- 2 lyžičky korenia
- Štipka rasce
Na červenú kapustu
- Červená kapusta (nakrájaná najemno)
- 2 bobkové listy
- Aníz
- ½ lyžičky mletej škorice
- 200 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 50 g cukru kryštál
- 75 ml jablčného octu
- 2 jablká (zbavené jadrovníkmi a nakrájané na mesiačiky)
Postup
- Rúru si zapneme na 200 stupňov
- Cibuľu si olúpeme a nakrájame na kolieska
- Ošúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky
- Pekáč na mäso vymažeme masťou (nebojte sa poriadne vrstvy masti)
- Cesnak spoločne s cibuľou potom navrstvíme do pekáča
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky a pridáme do misy
- Tam mäso dôkladne osolíme, okoreníme, pridáme rascu a poriadne všetko premiešame
- Nekorenené bravčové mäso nasypeme do pekáča k cibuli a cesnaku a pridáme 50 ml vývaru
- Pekáč s mäsom prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry
- Moravské vrabce pečieme asi 1 hodinu
- V priebehu pečenia mäso otáčame a podľa potreby podlievame vývarom
- Keď je mäso dostatočne mäkké, zložíme pokrievku a pokračujeme v pečení, kým nie je zlatisté ďalších 30 minút
- Medzitým si pripravíme kapustu
- Všetky ingrediencie okrem jabĺk dáme do veľkého hrnca a okoreníme
- Hrniec dáme na platňu a zapneme ho na strednú teplotu
- Kapustu v hrnci privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a varíme ďalších 30 minút
- Pridáme jablká a pokračujeme vo varení po dobu 15 minút, kým nezmäknú
- Moravského vrabca podávame a červenou kapustou a vypečenou šťavou z výpečkov
Neviete si rady, akú prílohu k tomuto receptu na moravského vrabca naservírovať?
Vyskúšajte tieto klzáky čiže chlpaté knedle , sú úplne fantastické a mäsko s kapustou krásne doplní!