Kombinácia jemného bravčového bôčika a ryže je úplne neodolateľná. Navyše je to nový spôsob, ako využiť zvyšnú ryžu a pritom uspokojiť vaše chute. Huby shiitake iba umocňujú delikátnosť pokrmu.
Ingrediencie
- 1 šálka húb shiitake (asi 5-6 čerstvých alebo sušených húb, nakrájaných na kocky)
- 230 g bravčového bôčika (nakrájaného na veľké kusy)
- 2 lyžice oleja
- 3 plátky zázvoru, nasekané
- 1 a ½ lyžice ryžového vína
- 3 lyžice svetlej sójovej omáčky
- ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- ½-¾ šálky vody alebo vývaru
- 4 šálky varenej ryže
- 1 jemne nasekaná jarná cibuľka
Postup
- Ak používate sušené huby shiitake, opláchnite ich a potom ich ponorte do teplej vody, kým nezmäknú.
- Trvá to najmenej 2 hodiny, ale je najjednoduchšie ich namočiť cez noc.
- Kým huby pokrájate, vytlačte z nich vodu a odložte ich stranou.
- Vodu z húb si nechajte.
- Ak používate čerstvé huby, jednoducho ich nakrájajte na kocky.
- Opláchnite bravčový bôčik a osušte ho.
- Mäso nakrájajte na kocky.
- Vo woku rozpáľte dve lyžice oleja.
- Opečte zázvor, kým ľahko nezhnedne.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania restujte, kým nebude na okrajoch ľahko opečené.
- Pridajte huby a restujte ďalšie dve minúty.
- Stlmte oheň a pridajte 1 a ½ lyžice ryžového vína, 3 lyžice svetlej sójovej omáčky, ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky, 1 lyžicu cukru a ½ šálky vody, tekutinu z húb alebo vývar.
- Miešajte a priveďte do varu.
- Znížte plameň, zakryte pokrievkou a duste 10 minút, kým mäso nezmäkne.
- Teraz pridajte varenú ryžu a poriadne premiešajte.
- Uistite sa, že je všetka ryža dobre premiešaná s omáčkou.
- Pokiaľ je ryža suchá, pokropte ju niekoľkými kvapkami vody.
- Nakoniec premiešajte s nasekanou jarnou cibuľkou a podávajte!