Chutný guláš vykúzlite len z niekoľkých málo ingrediencií, napriek tomu je vynikajúci a hlavne maximálne jednoduchý. Pokiaľ sa má všetko podariť, potrebujete rozhodne kvalitné suroviny, najmä nefalšovanú maďarskú papriku, ktorá dodá pokrmom ten správny šmrnc.
Ingrediencie:
- 5 plátkov slaniny nakrájanej na kocky
- 1 lyžička sadla
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 1/4 hrnčeka kvalitnej maďarskej papriky
- 1 a 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 kg vykostené bravčové kotlety nakrájané na kocky
- 1 veľká žltá paprika zbavená semienok a nakrájaná na kocky
- 2 plechovky nakrájaných paradajok (použijeme aj s tekutinou)
- 2/3 hrnčeka hovädzieho vývaru
- 2 tégliky kyslej smotany
- 1 balenie širokých vaječných rezancov
Postup:
- Slaninu dáme do veľkej hlbokej panvice a pri stredne vysokej teplote orestujeme, aby bola zlatisto hnedá. To bude trvať cca 10 minút.
- Do panvice prihodíme cibuľu a necháme zosklovatieť. Potom zložíme z platne a vmiešame papriku, cesnakový prášok aj korenie.
- Všetku zmes preložíme do hrnca a do panvice dáme rozpustiť masť.
- Vložíme bravčové kotlety a opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.
- Vyberieme na doštičku, papierovými utierkami odsajeme prebytočný tuk a nakrájame na kocky o veľkosti sústa.
- Prihodíme do hrnca a do panvice dáme žltú papriku a za stáleho miešania restujeme, kým nezmäkne a nezačne voňať.
- Rovnako pridáme do hrnca, prilejeme paradajky aj s tekutinou, hovädzí vývar a dáme na platňu na strednú teplotu.
- Za občasného zamiešania varíme asi 90 minút, až začne perkelt hustnúť.
- Tesne predtým, než budeme servírovať, ešte vmiešame kyslú smotanu.
- Medzitým si dáme variť hrniec plný vody, a akonáhle ho privedieme do varu, osolíme vodu a vhodíme cestoviny.
- Uvaríme presne podľa návodu uvedeného na obale.